Tehnopolis

Ponedeljak, 13.05.2013.

19:02

Gejts: Džobs i ja smo imali duboku vezu

Bil Gejts je dao vrlo emotivan intervju za CBS tokom kog je pričao o svom prijateljstvu sa Apple vizionarom Stivom Džobsom i tome kako su zajedno odrasli.

Izvor: B92

Default images

Osnivač Microsofta se u intervjuu prisetio posete Džobsu u oktobru 2011. godine. Opisujući njihov poslednji razgovor kao „vizionarski“, Gejts je takođe pričao i o tome kako su njih dvojica oblikovali Silicijumsku dolinu tokom prijateljskog rivalstva koje je trajalo preko 35 godina.

„Prilikom našeg poslednjeg razgovora pokazao mi je njegov brod i pričao o tome kako jedva čeka da bude na njemu iako smo obojica znali da postoji dobra šansa da to možda neće da se desi. Pričali smo o stvarima koje smo naučili, porodicama, svemu i svačemu... Uopšte nije biio melanholičan i bio je prilično direktan u vezi sa činjenicom da nismo uspeli da unapredimo obrazovanje uz pomoć tehnologije“, izjavio je Gejts.

Neočekivano uzbudljiv trenutak od uglavnom rezervisanog Gejtsa došao je kada je pričao o tome kako su njih dvojica stvorili ozbiljne kompanije i bogatstvo – menjajući odnos ljudi prema tehnologiji zauvek.

„On i ja smo na neki način odrasli zajedno. Bili smo identičnih godina i nekako naivno optimistični i obojica smo stvorili velike kompanije. Svaku fantaziju koju smo imali u vezi sa nekim proizvodom i učenjem novih stvari – sve smo to ostvarili . Uglavnom kao rivali. Ali među nama je uvek postojao određeni nivo poštovanja i komunikacije, posebno kada je Džobs bio bolestan“.

Gejts je pričao i o Džobsovoj strasti prema dizajnu koja je omogućila Apple-u da porazi Microsoft promovisanjem iPad-a.

„Mi smo pravili tablete, mnogo tableta i to znatno pre Apple-a. Međutim, oni su spojili sve delove na pobednički način."

Dva tehnološka diva poznata su po rivalstvu koje se vremenom pretvorilo u duboko međusobno poštovanje i prijateljstvo. Međutim, tek nakon Džobsove smrti počeli su da se pojavljuju delići informacija koje ukazuju na to koliko je zapravo bila duboka njihova veza - poput činjenice da je Džobs na svojoj samrti pored sebe imao Gejtsovo pismo.

U pismu, poslatom u trenutku kada je smrt osnivača Applea bila neizbežna, Gejts govori Džobsu da treba da bude ponosan na svoj život i kompaniju koju je stvorio.

Par je "ukrstio rogove" u trenutku kada je Microsoft bio znatno ispred Apple-a. U Džobsovoj biografiji obajvljenoj nakon njegove smrti stoji da je Džobs obeležio Gejtsa kao osobu koja „nema mašte“ i koja je ukrala mnoge ideje drugih ljudi. Međutim, u intervjuu je Gejts hvalio kreatora iPhonea i iPada.

„Džobs je dosta vremena provodio takmičeći se samnom. Postoje brojni trenuci tokom kojih je Stiv rekao brojne kritičke stvari u vezi sa mnom. Međutim, on je bio neverovatan genije koji je značajno doprineo polju u kojem se nalazio. Uživali smo u "našem" ratu“.

Gejts je ranije istakao da je dobar deo kritike i frustracija Džobsa prema njemu bilo rezultat Microsoftovog poslovnog uspeha – dok se Apple godinama mučio kako bi postao dominantan, što mu je uspelao tek u protekloj deceniji.

Prijateljstvo između Gejtsa i Džobsa procvetalo je kada je Bil napustio Microsoft 2007. godine i pokrenuo svoju dobrotvornu fondaciju. On je tada organizovao brojne događaje sa Džobsom i nikada nije bio srećniji. Nekoliko meseci pre Stivove smrti, Gejts ga je posetio kod kuće gde su satima pričali o prošlosti i budućnosti. Nakon posete mu je u pismu rekao kako treba da bude ponosan na to što je postigao. Pismo nije trebalo da bude ruka pomirenja.

„Nije bilo mira koji je trebao da se postigne. Mi nikada nismo bili u ratu. Pravili smo sjajne proizvode a konkurencija je uvek pozitivna stvar. Nije bilo stvari koje smo jedan drugome trebali da oprostimo“, zaključio je Gejts.

Bil Gejts: Ljude frustrira iPad

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: