Sreda, 06.04.2016.

21:44

Glavni akter "Panamskih papira" napustio FIFA

Urugvajac Huan Pedro Damijani, čije se ime pominje u aferi u vezi za otkrićima iz "Panamskih dokumenata", podneo je ostavku u Etičkom odboru FIFA.

Izvor: B92

Glavni akter
Foto: Getty images

Damijani je u otkrićima iz Panamskih dokumenata povezan s trojicom optuženih za korupciju na vrhu rukovodstva te svetske sportske organizacije.

FIFA nije dala nikavu dodatnu informaciju, a u utorak je pokrenula istragu oko delovanja Damijanija, koji je bio u odelenju za presude odbora za etiku.

Odbor za etiku FIFA je nezavisno telo sastavljeno iz dva odelenja, za istrage i za presude.

Prema navodima iz procurelih dokumenata Damijani i njegov kabinet advokata radio je navodno za sedam ofšor kompanija povezanim s Urugvajcem Eugenijem Figeredom, bivšim potpredsednikom FIFA i bivšim članom izvršnog odbora te organizacije, koji je uhapšen u Cirihu krajem maja prošle godine.

Damijani je navodno takođe bio posrednik kod jedne firme s sedištem u američkoj državi Nevadi povezane s argentinskim poslovnim ljudima Ugom i Marijanom Hinkisom.

Otac i sin Hinkis su među osobama koje su prošle godine izručene američkim vlastima u sklopu velikog korupcijskog skandala koji je uzdrmao FIFA.

Njih istražuje američko pravosuđe zbog navoda da su platili desetine miliona dolara mita za dobijanje prava televizijskog prenosa FIFA događaja u Južnoj Americi.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme Mosak Fonseka sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite i utajama poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: