Novak Đoković – kofer pun briga za Njujork

Finale u Montrealu, finale u Sinsinatiju, dva rezultata za respekt i razlog za zadovoljstvo najvećeg broja tenisera. Ne i za prvog igrača sveta Novaka Đokovića, koji je postavio toliko visoke standarde da ništa osim trofeja ne predstavlja uspeh. Ipak, nije njihov izostanak ono što brine pred poslednji Gren slem turnir u sezoni. Brine bleda igra u prethodne dve nedelje i činjenica da je u odnosu na nju i sâm plasman u finale premija.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 24.08.2015.

11:45

Default images
Getty Images

“Kako sam igrao ove nedelje, dobro sam i došao u finale“, rekao je Đoković posle poraza od Federera u finalu Sinsinatija.

I zaista, dugo nije viđeno da Novak veže toliko loših mečeva u kraćem vremenskom periodu. Paradoksalno, prvi set finalnog duela možda je i najbolji koji je odigrao na celom turniru.

Ali nevolje su počele nedelju dana ranije, u četvrtfinalu turnira u Montrealu sa Ernestsom Gulbisom. Đoković je spasao meč lopte, uspeo da izvuče taj okršaj na karakteristično hudinijevski način i mislili smo da je to scenario koji smo viđali često u prošlosti – vrhunski igrač ima loš dan, pobedi na autoritet i zatim se vrati u formu.

Na tako nešto navikli smo i od Đokovića, ali meč sa Gulbisom bio je samo najava daljih problema koji su najviše došli do izražaja u duelima sa Gofanom i Dolgopolovom u Sinsinatiju, mada su se u većoj ili manjoj meri provlačili kroz sve duele.
Getty Images
Najviše je škripalo na servisu – kako je i Novak priznao, povreda lakta poremetila mu je trening početnog udarca. Prvih set i po duela sa Vavrinkom i prvi set finala sa Federerom jedini su periodi kada je servis funkcionisao na nivou iz prethodnog dela sezone. Ostalo je za zaborav.

Pravio je mnogo duplih grešaka, često u najgorim trenucima (čak tri u gemu u kojem je Federer napravio brejk u drugom setu), a drugi servis bio mu je ranjiviji nego inače. Često je Đoković i smanjivao brzinu prvog servisa, naročito u trećem setu finala Montreala sa Endijem Marijem.

Servis je verovatno uticao da se nesigurnost uvuče i u ostatak Novakove igre. Ima perioda kada Đoković deluje bezvoljno, kao da mu se baš i ne igra, ali to sada nije bio slučaj – videlo se da mu je stalo, da se nervira, ali jednostavno nije išlo. Udarci su mu bili mlaki, prečesto se povlačio iza osnovne linije i nije koristio kratke lopte kako inače čini (prvi bekhend viner u duelu sa Dolgopolovom napravio je tek u završnici trećeg seta). Nekada je delovalo kao da mu nedostaje snage za udarce.

Čak ni ritern, njegovo najjače oružje i zaštitni znak, nije bio ni blizu uobičajenog nivoa – drugi servisi rivala često su završavali u mreži ili autu, npr. Dolgopolov je osvojio prvi set sa samo 40% ubačenog prvog servisa. Kada je iole u formi, Novak bi ga sa takvom statistikom ’pojeo za doručak’.

Kada je Dolgopolov bio nadomak pobede nad Đokovićem u Majamiju, tada je igrao zaista neverovatno – iskoristio je blago opuštanje Novaka i pravio vinere iz svih pozicija u jednom intervalu. Sada je bio još bliži pobedi, a da pri tom nije igrao baš meč života. Isti je slučaj bio i sa Gofanom – više je Novak bio slab nego što je on blistao.

Srpski teniser superioran je na ATP turu ove godine i slabiji igrači uplaše se kada dođu u priliku da ga savladaju. Đoković je taj status krvavo stekao i on je došao do izražaja u mečevima sa Gulbisom, Gofanom i Dolgopolovom. Ipak, ta aura korisna je kao povremeni džoker, ne kao način da se u kontinuitetu dobijaju mečevi.
Beta/AP
Na oba turnira Novak je imao vrlo povoljan žreb – imao je samo jednog Top 10 suparnika na putu do oba finala, i to Vavrinku koji je daleko od najbolje forme. U ranijim navratima Đoković je znao da se digne za finale posle prosečnog ostatka turnira – i sada je finala odigrao bolje nego ostale mečeve, ali videlo se da mu je samopouzdanje okrnjeno nešto slabijim partijama. Uz to, i Mari i Federer odigrali su odlično i zasluženo su osvojili titule.

Sa druge strane, Novak je nastavio svoj post na US open seriji – poslednju titulu u okviru te turneje osvojio je još 2012. godine u Torontu. Od tada je u Sinsinatiju igrao dva finala (2012, 2015), četvrtfinale (2013, poraz od Iznera) i treće kolo (2014, poraz od Robreda), na Rodžers kupu je igrao finale (2015), polufinale (2013, poraz od Nadala) i treće kolo (2014, poraz od Conge), dok je na US openu dva puta poražen u finalu (2012. od Marija i 2013. od Nadala) i jednom u polufinalu (2014, od Nišikorija).

Ni Đoković nije zadovoljan svojom formom, svi su videli koliko se muči, ali vremena još ima više nego dovoljno – da se lociraju uzroci slabije igre i da se na njima radi koliko je moguće.

I na kraju, uprkos svemu gorenavedenom, Novak je ipak uspeo da stigne do dva finala, do nečega o čemu većina tenisera samo mašta. To govori koliko je visoko podigao lestvicu očekivanja i to je ohrabrujuća činjenica pred US open, na kojem će prvi favorit ipak biti čovek koji je ove godine osvojio dve Gren slem i četiri Masters titule. Novak Đoković.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: