Petak, 03.03.2023.

22:00

Partizan na skeneru B92.net: Dva lica crno-belih

Fudbaleri Partizana su se porazom u 169. "večitom" derbiju praktično oprostili od titule prvaka Srbije.

Izvor: Milan Tomiæ

Partizan na skeneru B92.net: Dva lica crno-belih
Srdjan Stevanovic/Starsport

Crno-beli sada zaostaju 16 bodova u odnosu na Crvenu zvezdu, koja je slavila na stadionu "Rajko Mitić" rezultatom 1:0, golom Aleksa Viga u petom minutu.

Klub iz Humske, koji je sa novim trenerom Igorom Duljajem stigao na "Marakanu" pokazao je dva lica u dva različita poluvremena.

Delovali su crno-beli dosta smušeno, bezidejno i bez energije tokom prvog i gotovo da nisu pretili Milanu Borjanu.

Natho je jednom okušao sreću sa 30 metara, dok je Rikardo nešto kasnije glavom probao da ugrozi gol domaćih.

Partizan je bio manje-više u podređenom položaju, napadači deo odsečen od ostatka tima, koji je na svom levom boku muku mučio.
Ako su zadnji vezni Kristijan Belić i golman Aleksandar Popović bili najbolji, to onda dovoljno govori o igri gostiju u prvih 45 minuta.

Partizan je u nastavku pokazao znatno bolju igru, trgao se, sa većom dozom energije i odlučnosti počeo da igra, ali uzalud.

Šest od ukupno sedam šuteva ka golu Zvezde uputili su u drugom poluvremenu, usput ne dozvolivši niti jednu šansu za rivala.

Nije to bilo bog zna kako lepršavo, ali u odnosu na prvi deo meča, znatno bolje, konkretnije, agilnije.

Kvinsi Menig se probudio, samim tim i Partizan, međutim, Duljaj ga je zamenio baš u trenucima kada su crno-beli bili najbliži izjednačenju.

Rikardo Gomeš, koji je u nadoknadi vremena bio isključen, najopasniji po gol Borjana bio je u 83. minutu, nakon jednog kornera, a istakli bismo još i opasan pokušaj Uroševića u 66. minutu sa velike distance.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport
Aleksandar Popović – kako je krenulo, očekivalo se da će biti na vetrometini. Bio je u nezgodnoj situaciji kod gola Viga, pošto je loptu skrenuo Urošević i tako ga prevario. Ipak, nešto kasnije je zaustavio pokušaj Kataija, koji je snažno šutirao, ali je Popović dobro odbranio nogama, nakon odličnog postavljanja. U drugom poluvremenu gotovo da nije imao posla, pošto je Zvezda samo jednom pretila preko Pešića i to u nadoknadi.

Aleksandar Filipović (do 65. minuta) – u mlađim kategorijama štoper, već duži vremenski period igra beka. Nije mu bilo lako sa brzonogim Mitrovićem, ali samo u teoriji, pošto je relativno dobro uspeo da zaključa i pokrije desni bok. Zvezda je znatno više, bar dok je on bio u igri, pretila preko druge strane, sa koje su uostalom stigli i do gola. Filipović je sredinom drugog dela ustupio mesto ofanzivnijem Živkoviću.

Igor Vujačić – okliznuo se i ispao kod pobedonosnog pogotka Zvezde. Nije bio naročito siguran u dodavanjima, ali se tokom utakmice stabilizovao i ono što je najvažnije zaustavio Pešića, ali i ostale ofanzivce.

Svetozar Marković – sigurniji kada se pogleda štoperski tandem crno-belih. U potpunosti je neutralisao Pešića, koji praktično nije imao nijednu šansu na ovom susretu do nadoknade kada su crveno-beli već imali brojčanu prednost na terenu.

Slobodan Urošević – duvala je promaja po njegovoj strani u prvom poluvremenu, dosta se klizao, kasnio za Bukarijem. Kod primljenog gola je skrenuo loptu posle centaršuta Viga i tako prevario Popovića. Kako je vreme odmicalo, a Partizan se oslobađao pritiska i on je prodisao, a u sredinom drugog poluvremena dobro zapretio sa velike distance i tako dobrano namučio Borjana.

Vezni red

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Kristijan Belić (do 75. minuta) – najbolji ili bar jedan od najboljih iz redova crno-belih ove večeri. Borben, uz dosta pretrčanih kilometara i prostora koji je uspevao da pokrije. Dosta se trudio, prekidao napade rivala, presecao potencijalne kontre. Nije imao sreće u finišu, kada je dobio drugi udarac u glavu na meču, ovoga puta toliko ozbiljan, da je morao da izađe pre vremena iz igre.

Andres Kolorado (do 65. minuta) – Kolumbijac se prvi put našao u startnoj postavi crno-belih. Dugo mu je trebalo da se spremi za novu sezonu, a debitovao je za vikend protiv Radničkog 1923. Očekivalo se da dobije nešto povučeniju ulogu na današnjem susretu, ali je bio ofanzivniji od svog partnera Belića. Nije se mnogo proslavio u kreativnim zadacima, a Borjanu je iz daljine pripretio samo jednom, iz daljine, pre nego što ga je Duljaj zamenio.

Birbas Natho – utakmicu započeo na poziciji plejmejkera, bliže golu, kome je zapravo najbliži bio u uvodnom fazu meča, kada je šutirao sa 30 metara. Nije mnogo lopti bilo u njegovim nogama, čak ni u drugom poluvremenu kada se Partizan razigrao. U drugi plan je dodatno pao nakon izlaska Belića iz igre, kada je dobio defanzivnije instrukcije.

Fuseni Dijabate – potpuno drugi igrač u odnosu na jesenji deo sezone. U nastavku sezone je nestao, ima samo jedan postignut gol, a na derbiju, osim nekoliko situacija u prvom delu, kada je probio po desnoj strani, ništa naročito nije uradio. Možda bi bolje bilo da je iz igre izašao on, a ne Menig.

Kvinsi Menig (do 75. minuta) – utopio se u bledilo Partizana u prvom poluvremenu, ali je u nastavku dobra igra crno-belih bila viđena pre svega zahvaljujući njemu. Koristio je svoju brzinu, otvarao se, umesto pravolinijski, počeo da se ubacuje u sredinu i prazan prostor. Najbolju šansu imao je posle dodavanja Rikarda, ali je volej završio pored stative. Bilo je iznenađujuće kada ga je Duljaj izvadio iz igre, iako je u tom trenutku bio najagilniji i najopasniji po domaće.

Napad, izmene i trener

Pedja Milosavljevic/Starsport
Rikardo Gomeš – potpuno odsečen u prvom poluvremenu, tokom kojeg je ipak uspeo u dva navrata bar da proba da ugrozi Borjana. Nastavak nam je doneo nešto boljeg Rikarda, bio je prisutniji, otvarao se i pokušavao da razigra krilne igrače. U jednoj situaciji je lepo proigrao Meniga, dok je u 83. minutu imao možda i najbolju šansu na meču. U nadoknadi je ispao naivan, naseo na provokacije Erakovića koga je patosirao i zbog toga zaradio crveni karton.

Izmene:

Marko Živković (od 65. minuta) – ofanzivniji od Filipovića, ali bez konkretnijeg učinka. Ubacio se nekoliko puta po desnoj strani, ali završno dodavanje je falilo.

Samed Baždar (od 65. minuta) – Zamenio Belića i umesto Natha na terenu delovao iza Rikarda. Međutim, ništa vredno spomena nije napravio, uz ogradu, da nije imao ni mnogo vremena.

Hamidu Traore (od 75. minuta) – Radio ono što se i očekivalo, kao zadnji vezni štitio odbranu, prekidao napade crveno-belih, kojih ruku na srce u finišu nije ni bilo.

Nemanja Jović (od 75. minuta) – bez konkretnijeg učinka. Možda bi, ipak, bolje bilo da je Menig ostao u igri.

Trener: Igor Duljaj – nije imao mnogo vremena da spremi ekipu, tek dva dana. Trenutak za debi verovatno nije mogao da bude teži, a njegov tim je pokazao dva različita lica na ovoj utakmici. Prvo poluvreme zaista loše, inferiorno su izgledali crno-belih, dok je drugo bila sasvim druga priča. Vrlo je moguće da je motivacionim govorom na poluvremenu trgnuo ekipu, koja igrala sa više energije, opuštenije i u više navrata bila blizu izjednačenja. Zamenio je Kvinsija Meniga u 75. minutu, iako je u tom trenutku Holanđanin bio najbolji na terenu, pa bi za to možda mogla da se uputi kritika na račun šefa struke crno-belih. Svojom energijom pored terena je uticao na svoju ekipu i trudio se da aktivno utiče na dešavanja na terenu. Na momente je izgledalo kao da bi utrčao na teren i pošao za loptom. "Lako je sedeti i gledati", rekao je Duljaj posle meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: