Jokić i reprezentacija – nije uvek na igračima da odluče

Nikola Jokić ima samo 23 godine, a već spada među izabranu grupu košarkaša u najjačoj ligi na svetu – NBA. Prema podacima najpoznatijih američkih kladionica Jokić se nalazi među igračima koji su kandidati za MVP sezone 2018/2019.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

11:58

Jokić i reprezentacija – nije uvek na igračima da odluče
Photo by Jamie Schwaberow/Getty Images

Razlog za tako nešto je što on, ali i njegovi Nagetsi, imaju odličan početak godine i što je već u prvim utakmicama uspeo da zabeleži perfektan tripl-dabl, odnosno postigne više od 30 poena, dođe do 10+ skokova i 10+ asistencija, a da pritom nijednom nije promašio iz igre.

Nikola je tako ušao u istoriju NBA kao jedini igrač, uz legendarnog Vilta Čemberlena, koji je ostvario takav tip tripl-dabl.

Takvu njegovu partiju srpska javnost dočekala je sa oduševljenjem, ali na društvenim mrežama mogli ste da pronađete negativne komentare, a sve zbog toga što je propustio Evrobasket 2017. godine i što nije igrao za nacionalni tim u kvalifikacionim prozorima, koji su bili van sezone, za Mundobasket u Kini 2019. godine.

O ovoj temi, ali i mnogim drugim razgovarali smo sa američkim novinarom Herisonom Vindom, koji nekoliko sezona prati Denver Nagetse za sajt “BSN Denver“, portal koji pokriva sve sportske ekipe u Koloradu – Bronkos (NFL), Avalanš (NHL), Rokis (MLB) i Nagets (NBA).
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Srpski košarkaš je 2016. godine igrao za Srbiju u kvalifikacijama za Olimpijske igra i kasnije na istim. Bio je jedan od glavnih igrača i “Orlovi“ su na OI u Rio de Žaneiru zauzeli drugo mesto, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, godinu dana kasnije Jokić je zbog veoma važne sezone ispred njega odlučio da preskoči Evrobasket i pojedini, ali ne i svi, navijači su mu to dosta zamerili.

Nagetsi i Jokić nisu hteli ništa da rizikuju, želeli su da se što bolje pripremi za novu sezonu za koju su znali da će biti najvažnija u njegovoj karijeri. Ako se setite, Nikola je dominirao krajem sezone 2015/2016, a jedan od razloga je bio taj što se druge ekipe nisu posebno spremale za njega i on je to na najbolji način iskoristio.

Zbog takve takmičarske godine znalo se da će sve biti drugačije u sezoni 2017/2018 i da će ekipe posebno skautirati Denver, a posebno igru srpskog košarkaša. Takođe, kada se uzme u obzir da je pred Nikolom bio eventualni novi ugovor, onda je jasno zašto se nekadašnji igrač Mega Bemaksa odlučio za ovakav potez.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Naš sagovornik pristalica je igranja za nacionalne timove, međutim kaže da nije uvek do košarkaša, iako svi kažu da je odluka samo igračeva i da franšiza ne može da donese konačan sud.

Veliki sam fan da košarkaši igraju za nacionalne timove i da predstavljaju svoju zemlju na internacionalnim takmičenjima. Veliki broj navijača iz Srbije me je kontaktiralo, a sve povodom Jokićevog neigranja za Srbiju“, kaže Vind.

Kao novinar koji svaki dan provodi uz Nagetse i zna kako sistem funkcioniše, Herison je stao u odbranu, ne samo Jokića, već svih košarkaša.

Ono što ti navijači moraju da razumeju je da NBA timovi plaćaju igračima velike sume novca da igraju za njih tokom sezone i nije uvek na tim igračima da donesu odluku da li će biti u mogućnosti da igraju ili ne igraju za svoju državu na Evrobasketu ili bilo kom drugom internacionalnom takmičenju“.

"Da, Nikola je potcenjen"

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Jokić i Nagetsi igraju veoma dobro i ukoliko nastave sličnim tempom nema sumnje da će neko iz Denvera morati da učestvuje na Ol-star meču. Kako je naš igrač lider ovog tima, očekuje se da prvi put u karijeri zabeleži nastup na prestižnoj utakmici.

Nikola definitivno može biti Ol-star igrač ove sezone. Prošle je beležio dovoljno dobre brojke da zasluži mesto, ali je opet relativno prošao 'ispod radara'. Činjenica da su Nagetsi bolja ekipa ove sezone i da će biti bolje plasirani na Zapadu, kada krene glasanje, pomoći će njegovoj 'kandidaturi'“, smatra Vind.

Poslednji put franšiza iz Kolorada imala je učesnika na Ol-star utakmici sezone 2010/2011 kada je Karmelo Entoni predstavljao ekipu. Ipak, on je malo posle toga trejdovan u Nikse i od tada nijedan igrač iz Denvera nije učestvovao na ovom meču.

To (učešće Jokića na Ol-star meču) bi puno značilo gradu koji počinje da se zaljubljuje u svoj tim. Denver, kao grad, stoji čvrsto iza Nagetsa ove sezone i vole Jokića. Nikolino Ol-star učešće značilo bi mnogo i Nagetsima i gradu Denveru“, kaže novinar BSN Denvera.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Srpski košarkaš već dve i po sezone beleži sjajne brojke u najjačoj ligi na svetu, međutim i dalje ne dobija pažnje koliko bi trebalo da dobije.

Mislim (da je potcenjen) i igranje na tržištu kao što je Denver, koje ne dobija mnogo nacionalne pažnje, tu ne pomaže. Kada bi Lebron (Džejms), Rasel (Vestbruk), Džejms (Harden) ili Stef (Kari) ostvarili najbrži tripl-dabl u istoriji NBA ili kada bi postigli 30 poena i uz to imali tripl-dabl bez promašaja iz igre, bili bi na naslovnim stranama medija 48 sati“, kaže Vind.

Jokić je prošle sezone ostvario najbrži tripl-dabl u istoriji, dok je ove došao do ovog učinka, a da nije promašio iz igre i uz to je postigao više od 30 poena.

Nikola je u redu sa tim da bude u 'ispod radara'. Nagetsi s pravom žele da dobije više prostora u medijima. On je neverovatan igrač koji će dobiti pažnju koju zaslužuje kako sezona bude tekla i sve dok Nagetsi budu pobeđivali“.

“Jokić je sjajan superstar za Denver“

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Centar Denvera ovog leta potpisao je najvažniji ugovor u karijeri i ujedno najunosniji u istoriji srpskog sporta. Jokić se obavezao na petogodišnju saradnju sa Nagetsima i za taj period primiće oko 148 miliona dolara.

Ipak, prilikom potpisivanja Jokić je još jednom pokazao koliko je skroman i rekao kako mu to nikada nije bio san.

"Nikad nisam sanjao da potpišem veliki ugovor nego da se zabavljam i osvajam trofeje. Ugovori su sastavni deo ovog posla, ali najvažnije su pobede. Za ovo su zaslužni i moja porodica, braća, devojka, bivši treneri. Hvala porodici Krenke (vlasnici Nagetsa), generalnom menadžeru Arturasu Karnišovasu koji su verovali u mene i dali mi šansu da igram", rekao je Jokić letos posle potpisivanja ugovora.

Isti utisak srpski košarkaš ostavio je i na medije u SAD, pa tako i na našeg sagovornika. Nikola je neverovatno skroman, velikodušan i ljubazan. On će uvek izdvojiti vreme za novinare i jedino kada je u lošem raspoloženju to je posle poraza. Jokić ne mari za statistiku. Radije bi postigao nula poena i pobedio nego 40 i izgubio“, kaže Vind.

Karmelo Entoni je početkom prošle decenije ponovo stavio Denver na košarkašku mapu, i od sezone 2003/2004 do 2010/2011 predvodio je Nagetse svake godine do plej-ofa. Njegov odlazak dosta je pogodio navijače i iako je prošlo osam godina od tada oni se i dalje na neki način oporavljaju.

"U NBA vaš tim obično poprimi identitet vaše zvezde. Jokić nema ego, nesebičan je na terenu i ostatak njegovih saigrača se uklapa u taj profil. Nikola je sjajan superstar za Denver, grad koji i dalje pokušava da zaboravi kako je Karmelo Entoni napustio grad. Jokić želi da igra za Nagetse do kraja karijere, a grad ga voli zbog njegove skromnosti i iskrene ličnosti“, zaključio je novinar “BSN Denver“ za B92. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: