Evrokup u "novom odelu" – može li Partizan do trona?

Nova sezona Evrokupa je pred nama i to je posebno zanimljivo navijačima Partizana pošto se njihov omiljeni tim ove sezone tamo takmiči.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Utorak, 19.10.2021.

10:00

Evrokup u
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana će ove sezone nastupati u Evrokupu, takmičenju koje je promenilo sistem pred početak sezone 2021/22.

Naime, timovi će biti podeljeni u dve grupe: "A" i "B" i nakon grupne faze od 18 utakmica čeka nas nokaut faza – osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale i to u jako neobičnom formatu jer će se igrati po jedna utakmica. Tim koji je bio bolje rangiran u grupnoj fazi dobiće prednost domaćeg terena.

Poznato je već da se ovo takmičenje nekada zvalo "Kup Koraća", a crno-beli su ga osvajali u tri navrata – prvi put 1978/79, kada su u finalu savladali Bosnu u Banjaluci pod patronatom Ranka Žeravice.

Već naredne sezone, gospodin Dušan "Duda" Ivković uspeo je da odbrani trofej i da u finalu u Beogradu sruši Arigoni Rieti, tim koji je posle 51 godine postojanja ugašen zbog finansijskih problema.

Treći put je Partizan osvojio Kup Koraća 1989. godine, kada su u finalu pobedili italijanski Kantu i to na krilima Divca, Paspalja, Đorđevića, Savovića...
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Crno-beli su odlično otvorili sezonu u ABA ligi i jedini su neporaženi tim, a posle tri odigrane utakmice je uz njih stajala Cibona međutim beogradski tim je bio bolji u Zagrebu u meču pred početak Evrokupa.

Dakle, Partizan će se takmičiti u grupi "A" u Evrokupu gde se takođe nalaze sledeće ekipe:

Morabank Andora, Lokomotiva Kuban, Huventud, Lietkabelis, Trento, Metropolitan, Turk Telekom, Haburg i Šljonsk.

U grupi "B" nalaze se: Valensija, Promiteas, Gran Kanarija, Budućnost, Virtus, Cedevita, Burg, Ulm, Bursa i Venecija.

Svoj prvi meč u Evrokupu, Partizan će igrati 19. oktobra od 19 časova i 30 minuta kada u Nemačkoj budu gostovali ekipi Hamburga i treba reći da su crno-beli blagi favorit, ako ni zbog čega drugog onda zbog Želimira Obradovića koji sedi na njihovoj klupi.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Ruska Lokomotiva Kuban iz Krasnodara će biti glavni favorit u grupi A i oni nisu tolika nepoznanica s obzirom da je Partizan već ukrstio koplja sa ovim ruskim timom 2019. godine u Evrokupu.

Podsetimo, "Lokosi" su u sezoni 2012/13 osvojili Evrokup kada su u finalu pobedili španski Bilbao, kada je Nik Kalates bio njihov plejmejker i MVP takmičenja, a "makedonski Amerikanac" Ričard Hendriks MVP finala.

I sada je ekipa veoma moćna sa Erikom Mekalumom, bratom Si Džeja Mekaluma, Alanom Vilijamsom, Stentonom Kidom koga se sećamo iz perioda igranja za Darušafaku sa kojom je i osvojio Evrokup 2018. godine.

Tu su još Greg Vitington, nekada velika nada Bejlora Džonatan Motli, Darijus Tompson, ali i jedan srpski košarkaš – Ivan Paunić. Jevgenij Pašutin je i dalje na klupi tima, a tu su i dva srpska trenera Branko Maksimović i Jovan Beader.

Sa Lokomotivom će Partizan igrati 22. decembra u Krasnodaru, odnosno 30. marta u Beogradu. Ekipa Andore će biti jako neugodan domaćin, kako to obično i biva sa španskim ekipama u nekom evropskom takmičenju, a tamo je već bivši plejmejker Partizana Kodi Miler-Mekintajer.

Nedavno su se dogovorili i sa Galom Mekelom koji je jedan deo svoje karijere proveo u Crvenoj zvezdi, a član Andore je i talentovani srpski košarkaš Mario Nakić, sin Ive Nakića bivšeg centra Partizana koji je sa Željkom Obradovićem osvojio Evroligu 1992. godine.

Od Drua Kraforda preti velika opasnost, tu su još i Amine Nua i Kanađanin Konor Morgan, David Jelinek... Trener Andore je iskusni Ibon Navaro, a oni će sa Partizanom igrati 10. novembra u Španiji i 9. februara u Beogradu Huventud je još jedan španski tim koji igra u grupi sa Partizanom, a oni su i prošle sezone imali okršaje s crno-belima i u Španiji ih pobedili posle onog velikog preokreta dok je ekipu vodio Vlado Šćepanović.

Oni su dva puta osvajali ovo takmičenje, u sezoni 1980/81 i godinu dana nakon Partizana, 1989/90.

Sada imaju iskusan tim predvođen Pau Ribasom, Antom Tomićem i naravno Brendanom Polom, a tu su još i Derek Vilis koga su doveli iz Brindizija, kao i Giljem Vives.

Huventud će 2. novembra doći u "Štark Arenu" na duel sa Partizanom, dok će ih dočekati 2. februara u Badaloni. Ekipa Lietkabelisa je predvođena bivšim trenerom Partizana Nenadom Čankom, a tu je i bivši centar crno-belih Đorđe Gagić pa bismo mogli da očekujemo doček gromoglasnim aplauzom u Beogradu.

Plejmejker litavnskog predstavnika je bivši košarkaš Crvene zvezde Nikola Radičević, a tu su još i Panajotis Kalaicakis, Gidraitis, Orelik, Berzinš...

Lietkabelis će u Beograd doći 17. novembra, a Partizan njima gostuje 8. marta. Dolomiti Trento je još jedan tim koji je više puta igrao protiv Partizana prethodnih godina, a i oni su promenili dosta toga u svom timu pa ih tako Emanuele Molin vodi sa klupe umesto Mauricija Buskalje.

Bivši student Nevade Džordan Kerolajn je jako važan deo tima, a ovo nisko krilo je poznato po sjajnim atletskim predispozicijama i odličnoj odbrani.

Tu je i Vesli Sanders, dobro poznati Toto Foraj i Dijego Flakadori, uz Kema Rejnoldsa, Džonatana Vilijamsa i Dezontu Bredforda.

Partizan će 12. januara dočekati Trento, a u Italiju putuju 6. aprila u poslednjem kolu grupne faze Evrokupa. Francuski Metropolitan je izuzetno snažan tim i ekipa koja pretenduje čak i da "prevesla" Partizan i Lokomotivu i zauzme prvo mesto u grupi A.

Njih sa klupe predvodi selektor reprezentacije Francuske i bivši košarkaš Vensan Kole.

Upravo iz Lokomotive su doveli jedno jako vredno pojačanje u vidu Vila Kamingsa, a iz Kine je stigao i bivši NBA as Džordan Mekre, a i Vins Hanter ih je pojačao iz Virtusa nakon okog doping skandala sa marihuanom.

Još jedan bivši košarkaš Partizana će igrati protiv crno-belih ove sezone, a to je Banđa Si, a tu su i Hornsbi iz Oldenburga, Konate, Mišino, Halilović i nikako ne smemo zaboraviti Tomera Ginata.

Partizan će 8. decembra putovati u Pariz, a oni stižu u Arenu 16. marta. Turk Telekom je igrao u Ligi šampiona prošle sezone i to baš protiv Igokee i videli smo da je to ekipa koja diže formu kako sezona odmiče, a pre dve i sa Partizanom u Evrokupu.

Burak Goren, turski stručnjak ih predvodi sa klupe, a najveća opasnost dolazi od meksičkog plejmejkera Aleksa Peresa koji je igrao i za Fenerbahče i Žalgiris Kaunas.

Deo tima je i Tajler Enis, kao i Oktavijus Elis bivši košarkaš Mornara. U Turk Telekomu su još i sjajni Eron Herison, Džadžuan Džonson, Obri Dokins i nekolicina domaćih igrača koji su uglavnom igrači zadatka.

Partizan će već 27. oktobra dočekati Turk Telekom to će biti prvi domaći meč Partizana u Evrokupu, a u Ankaru će putovati 25. januara. Hamburg Tauers će biti prvi protivnik crno-belih ove godine u Evrokupu, a nemački predstavnik je nedavno došao u Bundesligu kada su osvojili drugu ligu Nemačke i nemaju mnogo iskustva igranja u Evropi.

Bivši trener Rasta Vehte Pedro Kaljes sedi na klupi Hamburga, a opasnost dolazi od Džejlona Brauna koji je prošle sezone igrao ACB ligu za Bilbao odnosno Kejleba Holmslija i Majka Kocara bivšeg studenta Južne Karoline.

Partizan će 19. oktobra otvoriti Evrokup protiv Hamburg Tauersa, a oni u Beograd dolaze 18. januara. Poslednji tim iz grupe A biće poljski Šljonsk iz Vroclava koji sa klupe vodio bivši trener podgoričke Budućnosti, Petar Mijović, a on je dobio otkaz u ponedeljak 11. oktobra.

Razlog su loši rezultati jer je Šljonsk posle sedam kola u donjem delu tabele sa samo dve pobede i pet poraza.

Deo Šljonska je i Kerem Kanter, koji je mlađi brat čuvenog NBA košarkaša i centra Boston Seltiksa, Enesa Kantera, kao i Kodi Džastis koga znate iz ABA lige jer je nosio dres Zadra.

Tu je i Ivan Ramljak, ali i bivši student Virdžinija Teh univerziteta Džastin Bibs, dok je kapiten ekipe iskusni Mikal Gabinski.

Šljonsk dolazi u Beograd 15. decembra, a Partizan u Vroclav putuje 22. marta. Što se Partizana tiče, mogli ste da vidite i sami tokom pripremnog perioda i na utakmicama ABA lige kakvu košarku forsira Želimir Obradović i koliko tu ima blokova, kretnji, trčanja, pokrivanja...

On nije čovek koji voli da krije svoje ambicije, kako kažu na sajtu Evrokupa, spreman je da napadne trofej čak i ove sezone sa mladim timom koji je jedan od najmlađih i u ABA ligi i u Evrokupu.

Partizan sa Željkom Obradovićem želi da se vrati na put stare slave, a videćemo koliko će moći u Evrokupu ove sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: