Partizanov prolećni ispit – posrnuli češki velikan

Fudbalere Partizana čeka nezgodan izazov na proleće u osmini finala Lige konferencija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2021.

15:10

Partizanov prolećni ispit – posrnuli češki velikan
Foto: Profimedia

Crno-beli će igrati protiv najtrofejnijeg češkog kluba, Sparte iz Praga.

Sparta je u svojoj 128 godina dugoj istoriji dva puta osvajala Srednjeevropski kup, igrala polufinala Kupa pobednika Kupova 1973. i polufinale Lige šampiona 1992.

"Crveni" su 36. puta bili šampioni Češke uz 27 trofeja Kupa i dva Superkupa. Međutim, Sparta je poslednju titulu osvojila 2014, a u poslednjih sedam sezona ima samo jedan trofej Kupa.

Godinama je Sparta bila glavni izvor za reprezentativce Češke, a trenutno je trećeplasirani tim 1. pige sa dva boda manje od Viktorije Plzenj, a pet od lidera Slavije.

Za razliku od prethodnih sezona kada je u svom sastavu imala dosta internacionalaca, sada okosnicu ekipe čine uglavnom domaći igrači.

Od stranaca su su samo po jedan Rumun, Šveđanin, Bugarin, Danac i Norvežanin, uz trojicu Slovaka koji su manje-više kao domaći igrači.
Najskuplji igrač u ekipi, po proceni portala Transfermarkt, je 19-godišnji centarfor Adam Hložek čija je tržišna vrednost 17 miliona evra.

Spekuliše se da su za njega zainteresovani londonski Vest Hem i nemački velikan Borusija Dortmund.

Daleko ispod njega su defanzivni vezista Ladislav Krejči (4,5), štoper David Hanko (3) i danski bek Kasper Hojer (2,5).

Najbolji strelci tima su levi krilni igrač Jakub Pešek i centarfor Matej Pulkrab sa po sedam golova, šest je dao štoper David Hanko, a po pet Hložek i desno krilo iz Švedske David Karlson.

Pešek je zabeležio i osam asistencija, a mladi Hlozek čak 12, pa je jasno da je napadački tandem najveća snaga praškog velikana. Na klupi je dobro poznato ime Pavel Vrba, koji je sa Viktorijom Plzenj eliminisao Partizan u 1/16 finala Lige Evrope 2018. Posle 1:1 u Beogradu, bilo je 3:1 u Plzenju.

Sparta je do Lige konferencija stigla kroz dva takmičenja višeg ranga.

Sezonu je počela u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona gde je eliminisala bečki Rapid sa 2:0 i 1:2, ali ju je u trećem kolu zaustavio francuski Monako sa 0:2 i 1:3.

Evropsku sezonu je nastavila u grupnoj fazi Lige Evrope gde je bila treća u grupi sa Olimpik Lionom, Glazgov Rendžersom i Brondbijem sa sedam bodova.

Česi su remizirali sa Bronbijem u Danskoj 0:0, potom savladali Rendžerse kod kuće 1:0, nakon čega su usledila dva poraza od Olimpika 4:3 i 3:0, te poraz od Škota u Pragu 2:0. U poslednjem kolu Sparta je savladala Bronbi 2:0 i "overila" proleće u Ligi konferencija.

Praški velikan je u pomenutim mečevima LE igrao uglavnom u formaciji 4-2-3-1 uz povremene transformacije u 4-3-3 i jednom u 4-4-1-1 protiv Olimpika u Lionu.

I u češkoj ligi na utakmicama Sparte se retko viđa manje od dva gola, a praški tim često oscilira pa je tako bilo i ubedljivih poraza (0:4 Slovačko) i silovitih pobeda (5:0 Slovan, 4:0 Hradec, 5:2 Zlin, 5:1 Bohemijans).

U derbijima sa konkurentima u borbi za titulu, Sparta je izgubila od Viktorije 3:2 u lzenju, dok je savladala najvećeg rivala Slaviju 1:0 na svom terenu.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Sparta će 18. decembra odigrati poslednju utakmicu pre zimske pauze (protiv Hradeca), a sezona u Češkoj se nastavlja početkom februara.

Pre duela sa Partizanom, Sparta će igrati sa Češkim Budejovicama i Viktorijom Plzenj.

Partizan će gostovati u Pragu 17. februara, dok je revanš u Beogradu sedam dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: