Nova vest
Auto-moto

Subota, 21.03.2020.

17:56

Sena bi danas napunio 60 godina

Na današnji dan pre tačno 60 godina rodio se jedan od najboljih vozača Formule 1, Aerton Sena.

Izvor: SN

Autor: SN

Sena bi danas napunio 60 godina
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Legendarni vozač je rođen u Sao Paulu u Brazilu u jednoj imućnoj porodici koja je posedovala fabrike.

Sena je kao mali imao problema sa motorikom, recimo, nije mogao sam da se popne uz stepenice, a kasnije je bio veliki sportista i u nekoliko sportova se isticao.

Međutim, jedna je prevladala. Ljubav prema automobilizmu i još u kartinzima je pobeđivao sve, čak i dečake nekoliko godina starije od sebe.

Kasnije je postao majstor za vožnju po kiši, pa je dobio i nadimak "Kišni čovek", pogotovo se priča o njegovim nastupima u Monte Karlu gde je ujedno upisao i najviše trijumfa.

Sena je svoju karijeru u Formuli 1 počeo u Tolemanu pa je posle bio u Lotusu, Meklarenu i Vilijamsu, a tokom karijere je upisao 41 pobedu i još 39 puta se našao na postolju uz tri šampionske titule – 1988. godine, 1990. i 1991. godine.

Njegova smrt je promenila Formule 1, ali je dovela do povećanja bezbednosti, a poginuo je na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli, u čuvenoj krivini "Tamburelo" kada se zakucao u zid pri brzini od 300 km/h.

Oženio je brazilsku TV voditeljku Lilian de Vasonselos de Suza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

14 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu