Izvor: KJ

Josip Broz Tito bio je poznat po svojoj ljubavi prema putovanjima i boravku u prirodi, a njegovo omiljeno odmaralište bilo je ostrvo Brioni, koje se nalazi u Jadranskom moru, u sastavu Hrvatske.

Ovaj prelepi arhipelag, sastavljen od četrnaest ostrva i otočića, postao je sinonim za Titov luksuzni način odmora.

Prirodne lepote i istorijski značaj

Brioni su poznati po svojim prirodnim lepotama, kristalno čistom moru, bogatoj flori i fauni, kao i kulturnoistorijskom nasleđu koje datira još iz rimskih vremena. Ova mesta su privlačila mnoge vladare i bogate posetioce još pre Titovog vremena, ali su za vreme njegove vladavine postala ekskluzivno odmaralište za visoke jugoslovenske zvaničnike i međunarodne goste.

Titova vila i državnički susreti

Na Brionima, Tito je imao nekoliko rezidencija, ali je najpoznatija Vila "Jadranka", u kojoj je često boravio. Ova vila bila je mesto susreta sa mnogim svetskim liderima i poznatim ličnostima iz raznih oblasti, iz sveta umetnost, nauke i politike.

Safari park i botanički vrt

Osim političkih susreta, Tito je na Brionima uživao u bogatom biljnom i životinjskom svetu. Ostrvo ima sopstveni safari park, u kojem su se mogli videti brojne egzotične životinje, pokloni državnika iz celog sveta. Takođe, botanički vrt i maslinici dodatno su upotpunjavali pejzaž i stvarali atmosferu mira i opuštenosti.

Iako je Tito preminuo 1980. godine, njegovo omiljeno odmaralište i danas privlači posetioce iz celog sveta. Brioni su otvoreni za javnost kao Nacionalni park, gde posetioci mogu uživati u prirodnim lepotama, upoznati se sa istorijom ostrva, kao i posetiti Titov muzej.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.