Nedelja, 08.10.2023.

20:23

Ovako izgleda ponoć na Antarktiku: Pojava kakva se retko može videti VIDEO

Metju Džordan, koji veći deo godine živi na Antarktiku je na društvenim mrežama podelio kako ponoć izgleda na ovom području.

Izvor: Cdme

Ovako izgleda ponoć na Antarktiku: Pojava kakva se retko može videti VIDEO
Foto: Profimedia

"Sunce je sinoć u ponoć bilo neverovatno lepo. Samo dve sedmice nas dele od početka polarnog dana, što znači da će se zalasci i izlasci Sunca uskoro završiti", napisao je.

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje severno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Tokom njega je Sunce vidljivo 24 sata na dan.

Vreme tokom kojeg Sunce ne zalazi zavisi od geografskog položaja mesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima. Suprotni fenomen je kada Sunce uopšte ne izlazi, a zove se polarna noć.

"Nautički sumrak je sada najmračniji. Da to stavimo u perspektivu, sada je u ponoć vedrije nego što je u podne usred zime… Kakvu razliku čine dva meseca…", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: