Četvrtak, 09.08.2018.

16:00

Destinacije od Japana do Norveške na kojima je zabranjeno umreti

Možda mislite da se o zakone logike i fizike ne možete ogrešiti, ali postoji nekoliko mesta gde nije ni po jednom, ni po drugom zakonu dozvoljeno da umrete. Ako se ikada odlučite da ih posetite, znajte da vam zdravstveno osiguranje neće biti potrebno. Pogledajte i koja su to mesta.

Izvor: B92

Destinacije od Japana do Norveške na kojima je zabranjeno umreti
Longjirbien, Norveška /thinkstock

Itsukušima, Japan

Japansko ostrvo, poznatije kao Mijadžima, smatra se svetim mestom koje je dom mnogih antičkih hramova. Kako bi se zadržala čistoća ovog mesta, rađanje i smrt su ovde zabranjeni od kraja 19. veka, pa se lokalci pre nego što će umreti odvode na obližnje ostrvo. Na Itsukušimi i dalje ne postoje ni groblje, ni bolnica.

Longjirbien, Norveška

Najseverniji grad na svetu nalazi se u arhipelagu Svalbard, a sloj neprekidno smrznutog tla (permafrost) i konstantno niske temperature sprečavaju telo da se razgrađuje. Kako bi sprečili širenje bolesti, vlasti su odlučile da zabrane umiranje od 1950. godine. Oni koji su na samrti lete avionom do kopna, gde kasnije „imaju dozvolu“ da umru.

Lanjaron, Španija

Gradonačelnik Lanjarona u jugoistočnoj Španiji još 1999. godine zabranio je umiranje. Navodno, groblje je bilo pretrpano, pa su vlasti savetovale 4.000 građana da ostanu živi sve dok nadležni ne kupe novu zemlju za groblje. Gradonačelnik je čak savetovao ljude da se „maksimalno brinu o svom zdravlju sve dok ne pronađu advekvatno mesto za novo groblje“. Nije poznato koliko je dugo to trajalo.
Konjak, Francuska /thinkstock
Sarpurenk, Francuska

Gradonačelnik francuskog sela Sarpurenk još 2008. godine „zabranio“ je stanovnicima da umiru, osim ako već nemaju zakupljeno mesto na groblju. Štaviše, zapretio im je i kaznama. Kako kaže, na radikalan potez odlučio se nakon što mu je zabranjeno da proširi groblje. Da li je neko prekršio zabranu, a posebno kako je kažnjen, takođe nije poznato do danas.

Selja, Italija

Godine 2015. nadležni su zabranili stanovnicima ne da umru, nego da se uopšte i razbole u pokušaju da zaustave opadanje i starenje populacije. David Zikjanela, gradonačelnik mesta, potpisao je dekret u kojem se naređuje stanovnicima da svoje zdravlje postave na prvo mesto. Grad je 1960. godine imao 1.300 stanovnika, a do 2015. ostalo je samo njih 537, od kojih je 60 odsto starije od 65 godina.

Biritiba Mirim, Brazil

45 milja istočno od Sao Paula nalazi se gradić Biritiba Mirim, gde su 2005. godine vlasti zabranile umiranje zbog toga što je groblje dostiglo maksimalni kapacitet od 50.000 ljudi. Isti slučaj dogodio se u Konjaku u Francuskoj, gde vlasti nisu odobrile proširenje grobnih mesta, pa je i ovde gradonačelnik zabranio umiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: