Ponedeljak, 22.08.2022.

12:49

Nepravedno zapostavljeno zbog Mikonosa: Grčko ostrvo koje će vas oduševiti FOTO

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas istakao je da postoji toliko lepih mesta u Grčkoj koje turisti treba da posete, a koje poput Mikonosa, Santorinija i drugih naširoko poznatih destinacija, čine Grčku jedinstvenom.

Izvor: B92

Nepravedno zapostavljeno zbog Mikonosa: Grčko ostrvo koje će vas oduševiti FOTO
Foto: Shutterstock/Paul Shark

Leto je obično deo godine kada nacionalne turističke organizacije promovišu svoje najpoznatije destinacije. Međutim, dve godine pandemije su učinile svoje i sada se turistički radnici pitaju da li bi trebalo da se vrati prepandemijska norma "prekomernog turizma".

Ove godine grčko ministarstvo turizma pokrenulo je novu strategiju promovišući svoje svetski poznate turističke lokacije, istovremeno naglašavajući manje poznate delove zemlje.

Ni Krit, ni Rodos: Jedno grčko ostrvo je veličanstveni plavi raj FOTO

"Slogan ovogodišnje kampanja je Grčka: ako dođete makar jednom, poželećete da ostanete zauvek", rekao je ministar turizma Vasilis Kikilijas, prenosi Breakingtravelnews.

A na pitanje koje bi destinacije preporučio turistima, on odgovara:

"Alternativne destinacije. Toliko njih: 124 naseljena ostrva. Da, naravno da je reč o Mikonosu i Santoriniju, Krfu i Kritu, ali ima toliko drugih destinacija."

Kikilijas ističe da je strategija njegove zemlje u pokušaju da poveća turističke brojke na mnogim destinacijama, pa samim tim da smanji problem prekomernog turizma koji je mučio mnoga popularna mesta u svetu i pre pandemije.
Jedna takva destinacija je Tinos. To je jedno od 33 ostrva i ostrva koja čine Kiklade, jednu od najpoznatijih ostrvskih grupa u zemlji.

Skriveno blago Grčke: Andros, tajni biser Kiklada FOTO

Ovo ostrvo je nepravedno zapostavljeno zbog popularnosti Mikonosa i Santorinija, ali Tinos ima da ponudi maltene sve što i njegovi susedi: bele kućice, peščane plaže i čistu vodu, a pritom ima i tradiciju koju lokalni stanovnici sa ponosom dele.

Na Tinos ljudi dolaze zbog njegove povučenosti i mira koji pruža, ali i gurmanske odrednice.
Kanadski turista Stiven odabrao je Tinos za mesto gde će provesti mesec dana svog života pripremajući pravosudni ispit. Na kraju mu se toliko dopalo da je pozvao i svoju mamu da dođe da mu se pridruži i otkrije čari ovog ostrva.

"Ima mala pekara - bili smo tamo tri puta. Moj savet je da gradite odnose sa ljudima u restoranima i pekarama u koje idete – svi su zaista prijateljski raspoloženi", kaže Nensi.

Zovu ga "Mama mia" ostrvo: Najlepše plaže Skopelosa FOTO

To gostoprimstvo je ono što ministar turizma Vasilis Kikilias kaže da čini Tinos - i Grčku - jedinstvenim.

"Filoksenija je grčka reč i ne možete da je prevedete na drugi jezik. To je ta duboka potreba Grka da ugoste i udovolje gostima...i to je ono zbog čega se putnici zaljube u Grčku", kaže Kikilijas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

13 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: