Izvor: B92, Blic

Pilot aviona koji je večeras poleteo za Diseldorf sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" ubrzo nakon poletanja tražio je da odmah sleti.

Ova situacija izazvala je blagi zastoj, a ubrzo zatim se oglasila i naša avio-kompanija Er Srbija. Oni su saopštenjem obavestili da je let JU324 iz Beograda do Diseldorfa, koji je obavljala partnerska kompanija, vraćen u Beograd iz tehničkih razloga. U saopštenju Er Srbije piše:

"Avion je bezbedno sleteo na beogradski aerodrom. Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće pre Bezbednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku. Za više informacija, molimo putnike da pozovu Kontakt centar Er Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako portal Tango Six prenosi, letelica je prilikom poletanja imala dodir trupa sa prilaznim svetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za poletanje, odnosno avion je poleteo gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo oko 1300 metara do kraja piste. Umetnuta pista dugačka je 3500 metara, za poletanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3100 metara.

Kako Tango Six saznaje, avion je poleteo sa intersekcije D5 sa koje je inače, po procedurama, zabranjeno poletanje. Posada je, najverovatnije, imala proračunato poletanje sa intersekcije D6 sa koje je, najverovatnije, i trebalo originalno da poleti.

Avion je sleteo bez zakrilaca (verovatno neoperativnih zbog udara sa svetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne.

Avion koji je učestvovao u vanrednom događaju bio je Embraer 195LR (OY-GDC) na liniji JU324 do Dizeldorfa. Iako avion leti na redovnim linijama Er Srbije njime, kako je Tango Six izveštavao u junu prošle godine, ne upravljaju letačke posade Er Srbije. Redovne operacije na Nikoli Tesli su sada nastavljene.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.