Subota, 04.03.2023.

15:49

Hrvatska uvela vize za digitalne nomade, Dubrovnik otišao korak dalje

Prihode od turizma tokom cele godine žele i svi koji se njime bave u Hrvatskoj. Poslednjih godina u tome im pomažu takozvani digitalni nomadi, kojih je sve više. Radi se o, u pravilu, mlađim ljudima koji poslove obavljaju virtualno, pa putuju po celom svetu, a Hrvatska im je vrlo primamljiva. Hrvatska je prva uvela vize za digitalne nomade, što će im još više olakšati boravak, a Dubrovnik je išao i korak dalje - odabrani su ambasadori koji će privlačiti digitalne nomade iz celog sveta.

Izvor: magazin.hrt

Hrvatska uvela vize za digitalne nomade, Dubrovnik otišao korak dalje
Foto: Profimedia

Nova dubrovačka ambasadorka za digitalne nomade, Hal, svetom putuje već godinu i po, a Dubrovnik joj odgovara, i za posao i za život.

"Hrvatska je jedno od mojih omiljenih mesta, životni ritam je drugačiji - ljudi imaju dovoljno vremena da se posvete jedni drugima. Svuda možete pronaći wifi, malo je teže dobiti vizu, ali, sve u svemu, digitalnim nomadima vrlo je privlačna", rekla je Hal Talbot, digitalna nomadkinja.

Slično razmišlja i Helena, za koju je Dubrovnik samo jedna od stanica na upoznavanju sveta.

" Živela sam u Australiji, Irskoj, mnogo sam putovala Evropom, sada sam u Hrvatskoj, nakon čega odlazim u jugoistočnu Aziju. Svuda boravim od 2/3 meseca do jedne godine", kaže Helena Bradbury, digitalna nomadkinja.

Digitalni nomadi preferiraju boravke izvan glavne sezone, a pri izboru lokacije najvažnije su - dobre internet veze.

"Iako nemamo tačan broj, procenuje se da u Hrvatskoj prosečno boravi 10 hiljada nomada, rekla je Tanja Polegubić, vlasnica kompanije koja osigurava usluge digitalnim nomadima.

Stoga su digitalni nomadi itekako poželjni za domaći turizam. Gradovi sve više osmišljavaju ponude koje bi trebale privući nove digitalne nomade.

"Grad Dubrovnik je napravio digitalni Dubrovnik pass, koji svima koji borave barem četiri nedelje u gradu daje velike mogućnosti. Između ostalog je uključen i autobus za ta 4 nedelje, a košta 85 evra, tako da je samo to benefit, plus svi muzeji, rekao je Miro Drašković, direktor TZ Dubrovnik.

Premda sami priznaju da prosečno rade više nego njihovi kolege u kancelarijama, digitalni nomadi stalno planiraju nova putovanja. Hrvatska je na njihovoj karti upisana velikim slovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: