Utorak, 04.10.2011.

20:30

Skoplje kao tematski park za turiste

Povodom 20 godina nezavisnosti od Jugoslavije u centru Skoplja osvanule su nove skulpture, fontane i spomenici. Ove novine su deo projekta “Skopje 2014” u cilju izgradnje i vraćanja simbola gradu koji su nestali u zemljotresu 1963. godine.

Izvor: B92

Default images

U centru događanja tokom proslave godišnjice 8. septembra bila je statua Ratnika na konju, visoka 22 m. Svima je jasno da je u pitanju predstava Aleksandra Makedonskog, iako nije zvanično imenovana zbog nesuglasica sa Grčkom koja ovog junaka smatra svojim nacionalnim herojem.

Tu je i Muzej makedonske borbe, otvoren na Dan nezavisnosti, zatim trijumfalni luk, nova zgrada Ministarstva spoljnih poslova, novi Ustavni sud, Narodno pozorište i Arheološki muzej.

Zvanični troškovi projekta iznose 80 miliona evra, mada se spekuliše da bi konačan račun mogao da bude i do 500 miliona evra.

“Skopje 2014” je podelilo Makedonce, naročito kada se u obzir uzme činjenica da je 30 odsto stanovništva nezaposleno, a da se toliki novac troši na ulepšavanje grada.
Foto: Beta
“Skoplje će do 2014. dobiti potpuno novi izgled. čak i u vreme ove ekonomske krize gradimo ne samo zgrade i turističke atrakcije, već i novu infrastrukturu i smeštajne kapacitete”, rekao je Zoran Nikolovski, ministar turizma.

Dok siromašno stanovništvo negodije zbog rasipanja novca, estete kritikuju i izgled bronzanih statua i građevina u antičkom stilu.

“Izbegavam centar grada. Pretvoren je u tematski park. Gde god se okrenete vidite samo bronzane statue i sklupture, kao da pokušavaju da na silu naprave nacionalni identitet. U 21. veku očekujete nešto moderno i urbano, a ne trujumfalne lukove”, rekao je jedan građanin. “Skopje 2014” i drugi investicioni programi imaju za cilj da pomognu u privlačenju stranih turista. U prvih 7 meseci broj turista je povećan za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je prvi put da je Skoplje dočekalo više turista od Ohrida, vodeće turističke destinacije u Makedoniji.

Državna statistika govori da je 2001. bilo svega 99.000 stranih turista, dok je prošle godine taj broj dostigao 262.000. Iako je većina posetilaca iz okolnih zemalja, beleži se porast i onih iz udaljenijih prostora, kao što su Austrija, Nemačka, Rusija, Poljska, Italija i Turska.Makedonija nema morsku obalu, pa je za takve turističke potencijale uskraćena, ali zato ima jezera i planine, kao i interesantnu kulturu i istoriju.

Vlada je nedavno usvojila i predlog za smanjenje taksi prilikom prodaje hotela sa 18 na 5 odsto, pa se nadaju interesovanju stranih investitora.

Makedonija je do sada bila samo usputna stanica u proputovanju Balkanom i turisti su se ovde zadržavali samo 1 dan. Od prošle godine je broj noćenja u stalnom porastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

8 h

Podeli: