Utorak, 04.10.2011.

20:30

Skoplje kao tematski park za turiste

Povodom 20 godina nezavisnosti od Jugoslavije u centru Skoplja osvanule su nove skulpture, fontane i spomenici. Ove novine su deo projekta “Skopje 2014” u cilju izgradnje i vraćanja simbola gradu koji su nestali u zemljotresu 1963. godine.

Izvor: B92

Default images

U centru događanja tokom proslave godišnjice 8. septembra bila je statua Ratnika na konju, visoka 22 m. Svima je jasno da je u pitanju predstava Aleksandra Makedonskog, iako nije zvanično imenovana zbog nesuglasica sa Grčkom koja ovog junaka smatra svojim nacionalnim herojem.

Tu je i Muzej makedonske borbe, otvoren na Dan nezavisnosti, zatim trijumfalni luk, nova zgrada Ministarstva spoljnih poslova, novi Ustavni sud, Narodno pozorište i Arheološki muzej.

Zvanični troškovi projekta iznose 80 miliona evra, mada se spekuliše da bi konačan račun mogao da bude i do 500 miliona evra.

“Skopje 2014” je podelilo Makedonce, naročito kada se u obzir uzme činjenica da je 30 odsto stanovništva nezaposleno, a da se toliki novac troši na ulepšavanje grada.
Foto: Beta
“Skoplje će do 2014. dobiti potpuno novi izgled. čak i u vreme ove ekonomske krize gradimo ne samo zgrade i turističke atrakcije, već i novu infrastrukturu i smeštajne kapacitete”, rekao je Zoran Nikolovski, ministar turizma.

Dok siromašno stanovništvo negodije zbog rasipanja novca, estete kritikuju i izgled bronzanih statua i građevina u antičkom stilu.

“Izbegavam centar grada. Pretvoren je u tematski park. Gde god se okrenete vidite samo bronzane statue i sklupture, kao da pokušavaju da na silu naprave nacionalni identitet. U 21. veku očekujete nešto moderno i urbano, a ne trujumfalne lukove”, rekao je jedan građanin. “Skopje 2014” i drugi investicioni programi imaju za cilj da pomognu u privlačenju stranih turista. U prvih 7 meseci broj turista je povećan za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je prvi put da je Skoplje dočekalo više turista od Ohrida, vodeće turističke destinacije u Makedoniji.

Državna statistika govori da je 2001. bilo svega 99.000 stranih turista, dok je prošle godine taj broj dostigao 262.000. Iako je većina posetilaca iz okolnih zemalja, beleži se porast i onih iz udaljenijih prostora, kao što su Austrija, Nemačka, Rusija, Poljska, Italija i Turska.



Makedonija nema morsku obalu, pa je za takve turističke potencijale uskraćena, ali zato ima jezera i planine, kao i interesantnu kulturu i istoriju.

Vlada je nedavno usvojila i predlog za smanjenje taksi prilikom prodaje hotela sa 18 na 5 odsto, pa se nadaju interesovanju stranih investitora.

Makedonija je do sada bila samo usputna stanica u proputovanju Balkanom i turisti su se ovde zadržavali samo 1 dan. Od prošle godine je broj noćenja u stalnom porastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: