Jedan od najstarijih gradova na svetu: Ovde su se održavala krunisanja kraljeva

Zanimljivo je pomenuti i to da je 1038. godine Krakov bio glavni grad zemlje, da bi 1596. godine to postala Varšava.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2023.

09:28

Jedan od najstarijih gradova na svetu: Ovde su se održavala krunisanja kraljeva
Foto: Shutterstock/Daniel Turbasa

Budući da je još u toku četvrtog veka formirano naselje na području današnjeg Krakova, on važi za jedan od najstarijih gradova na teritoriji Poljske. Arheološki nalazi takođe ukazuju na to da su još od perioda kamenog doba naši preci naseljavali područje ovog, danas poljskog grada.

Prvi put se u spisima, kao vrlo značajan centar trgovine, Krakov pominje 966. godine, ističe “Introducingkrakow”.

Zanimljivo je spomenuti i to da je 1038. godine upravo Krakov bio glavni grad zemlje, da bi 1596. godine prestoni grad postala Varšava. Uprkos tome Krakov je igrao vrlo značajnu ulogu u istoriji zemlje, tim pre što su u Vavelskoj katedrali u ovom gradu bila održavana krunisanja poljskih kraljeva.

Politički centar zemlje

Iako je u periodu koji je prethodio Prvom svetskom ratu Krakov prošao kroz brojne promene, te bio i pod austrougarskom vlašću, ali i pod kontrolom Rusije, te u jednom trenutku i nosio titulu Slobodnog grada Krakova, u toku Velikog rata bio je vrlo značajan centar zemlje u političkom smislu.

Za vreme trajanja Drugog svetskog rata na području ovog grada funkcionisao je takozvani Krakovski geto. Stvoren od nacističke Nemačke, bio je to grad u kome su živeli poljski Jevreji u tom periodu.

Danas je Krakov na drugom mestu po veličini u celoj zemlji i često se karakteriše kao jedan od najposećenijih evropskih gradova.

Poseta Aušvicu

U ovom gradu postoje, bez imalo sumnje, brojne atraktivne lokacije, ali se jedna od njih, koja se nalazi na udaljenosti od oko 70 kilometara od Krakova, posebno izdvaja i često je osnovni razlog za posetu ovoj destinaciji.

Za turističke obilaske su danas otvorena dva logora iz vremena Drugog svetskog rata. Neretko se upravo Koncentracioni logor Aušvic Birkenau nazivao i prvim logorom smrti, a kako navodi “Introducingkrakow”, osnovan je na samom početku rata, 1941. godine.

U okviru ovog muzeja danas se može videti stalna postavka, koja obuhvata ne samo prostorije u izvornom obliku, nego i brojne lične predmete zatvorenika, od kojih je većina i pogubljena upravo na tom mestu.

Oni koji su imali prilike da posete nekadašnji prvi logor smrti navode da imaju potpuno drugačiji pogled na svet nakon posete i da je to iskustvo koje ih je u velikoj meri promenilo. Tim pre što je u pitanju mesto koje svedoči o jednom od najtragičnijih perioda istorije prošloga veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: