Utorak, 05.12.2023.

12:14

Najveće prirodno termalno jezero na svetu: Nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od Srbije

Jezero Heviz je 2020. godine izabrano za jednu od 15 najboljih turističkih destinacija Evrope, a najinteresantnije je to što se u njemu možete kupati 365 dana godišnje.

Izvor: TU Magazine

Najveće prirodno termalno jezero na svetu: Nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od Srbije
Foto: Shutterstock/zedspider

Nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od nas, što ga čini odličnom destinacijom za vikend-odmore.

Jezero Heviz je termalno jezero smešteno u blizini grada Heviz u Mađarskoj. Ovo jezero je jedno od najvećih termalnih jezera na svetu, a posebno je poznato po tome što je cele godine ispunjeno toplom termalnom vodom.

Jezero pokriva površinu od četiri hektara i ima jedinstvene prirodne karakteristike. Iz termalnih izvoda izlazi čak 38.000 litara sveže vode svakog dana, pa se kompletna voda u jezeru prirodno menja. Po površini jezera plutaju lokvanji najrazličitijih boja, što dodatno pojačava utisak.

Voda u jezeru dolazi iz geotermalnih izvora, a temperatura vode je obično oko 30 do 35 stepeni Celzijusa. To čini jezero privlačnom destinacijom za ljude koji traže opuštajući odmor. Posebno je interesantna činjenica da se u njemu posetioci kupaju čak i u zimskom periodu, jer se nikad ne ledi. Temperatura vode se ne spušta ispod 24 stepena Celzijusa.
Voda je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a mnogi ljudi veruju da ima pozitivan učinak na zdravlje kože, mišića i zglobova. Ima jedinstven sastav zahvaljujući različitim termalnim svojstvima i lekovitom blatu koje prekriva dno jezera.

Izvori daju brojne minerale, pa voda ima izuzetne odlike koje joj omogućavaju višestruku upotrebu. Osim opuštanja i klasičnog velnesa, poznata je i kao delotvorna voda za banjski i zdravstveni turizam, često se upotrebljava i u rehabilitaciji nakon operacija i povreda.

Područje oko jezera takođe nudi brojne različite sadržaje za turiste, a grad Heviz sam po sebi ima šarmantnu atmosferu. On nudi zanatske prodavnice, restorane i druge zanimljive atrakcije. Pored toga, tu su zoološki vrt, zamkovi, rezervati prirode, igrališta, kao i brojne staze za pešačenje ili nordijsko hodanje.

Jezero i banja Heviz se nalaze na samo pet sati udaljenosti od Beograda, povezani su dobrom infrastrukturom, pa nema razloga da ne posetite taj kraj Mađarske. Podjednako je atraktivan i u zimskom i letnjem periodu, što je možda i njihov najjači adut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: