Ponedeljak, 27.11.2023.

08:12

Hladan evropski grad našao zanimljiv način za unošenje topline među ljudima

Luleo, grad na severu Švedske, gde skoro da nema sunca tokom zime (samo tri sata dnevno), smislio je jednostavan način da poveže usamljene stanovnike.

Izvor: Avaz.ba

Hladan evropski grad našao zanimljiv način za unošenje topline među ljudima
Foto: Shutterstock/RPBaiao

Svi stanovnici su zamoljeni da kažu „zdravo“ jedni drugima.

Veliki problem


"Usamljenost i izolacija su veliki problemi u bilo koje doba godine, skoro svuda u svetu. To je posledica vremena u kome živimo, načina života koji vodimo, gde se ne srećemo nužno u istoj meri kao pre", rekao je Mikael Dalen, profesor blagostanja i sreće na Ekonomskoj školi u Stokholmu.

On je rekao i da se "problem produbljuje zimi, kada smo manje napolju, jer smo manje u društvu", i naveo da je Švedska ovde veoma osetljiva, piše CDM.me.

U gradu Luleo, skoro polovina mladih od 16 do 29 godina imala je probleme u vezi sa usamljenošću, prema istraživanju koje je citirao Gardijan.

Jedno "zdravo" može da vam promeni dan.
Foto: Shutterstock/Parilov
"Pre korone je bilo 50–50. Neki ljudi su se pozdravljali, ali se posle kovida 19 plaše da uspostavljaju kontakt sa strancima", rekao je 25-godišnji stanovnik Lulea Sejed Mohsen Hašemi.

Nova kampanja „Sag hej!“ (reci zdravo) želi da to promeni. Koncept je jednostavan – samo toplo pozdravite prolaznike na ulici rečju "hej", švedskim izrazom za "zdravo".

Ova fraza se reklamira u autobusima, a škole čak organizuju i radionice prijateljskih pozdrava, prenosi Original magazine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: