Bonton u kuhinji; Devet grešaka koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

U Francuskoj nisu sve paštete jednake, baš kao i biftek, prema kojem postupaju sa velikom pažnjom. Ako ne želite da testirate koliko im je kratak fitilj, dobro je da se pretvarate da ste Francuzi za stolom...

Izvor: TU Magazin

Sreda, 28.09.2022.

18:47

Bonton u kuhinji; Devet grešaka koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave
Foto:Shutterstock/Andrey Bayda

Francuska gastronomija je upisana u nematerijalnu baštinu, njihovi kuvari su oci moderne gastronomije, a jelima poput bageta pristupa se kao projektu nacionalne bezbednosti. Ako idete u Francusku i želite da ostavite dobar utisak, dobra je ideja da se pridržavate pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

1. Zatražite dobro pečen biftek

U Francuskoj nije neobično da vam se na tanjir nađe krvav komad mesa. Štaviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba pokvariti pečenjem. "Well done" je način pripreme koji se tamo ne pominje. Ako ne želite da uvredite Francuze, bolje je da naručite lep roze komad sa puno mesnog soka - ili povrća.

2. Protraćite flašu vina

Kao što je slučaj sa finim sirom u fondiu, isto pravilo važi i za vino prilikom kuvanja. Ako stavite flašu "chablisa" u rižoto – ne snosimo odgovornost za posledice.

3. Zatražite kečap

Kečap je dozvoljen samo u lancima brze hrane u Francuskoj, ali ako ga naručite na mestu koje se pridržava visoke kuhinje, mogli bi da vas izbace.

4. Kroasan premazati puterom

Nije lepo igrati se tuđim osećanjima, niti je lepo staviti puter u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Budite oprezni sa slaninom i ostalim dodacima...

5. Na hleb namažite guščju paštetu

Ako volite da na tost namažete guščju paštetu, to radite na sopstvenu odgovornost. Iako naziv govori da je u pitanju pašteta, bolje je da odsečete parče i stavite ga samo na deo hleba koji planirate da zagrizete.

6. Naručite "coq au vin" bez petla ili vina

Drugim rečima, Francuzi su ponosni na svoja jela i tradicionalne recepte baš takvi kakvi jesu. Ekvivalentno bi bilo naručiti punjene paprike ili burek bez mlevenog mesa. Ako ipak odlučite da uradite tako nešto, bilo bi dobro da nosite cipele u kojima se lako trči.

7. Naručite pivo za večeru

Ako se družite sa tradicionalnom ekipom, preporučujemo da uz večeru zatražite vino ili vodu. Pivo, kola ili varijacije na temu pokvariće čaj Francuzima.

8. Dodajete zreli beaufort u fondue

Iako neki smatraju da nema dobrog fondija bez kvalitetnog sira, skupe odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom prikriti druge ukuse, a vi ćete svoj novac baciti u kanalizaciju za ovo jelo.

9. Grešiti sa vinom

Neko će vam možda oprostiti što ste sipali vino do vrha čaše, ali mešajući ga sa vodom ili sokovima – neće. Takođe se preporučuje da čašu držite na postolju, kao i da pre svakog gutljaja obrišete usne salvetom.

Ako ste usavršili ova pravila i odmah ste dobili želju da spakujete kofer i krenete u avanturu u Francusku, ali to sada nije moguće, unesite bar njene mirise i ukuse u svoj dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: