Srbija stavljena na D listu: Nova pravila za ulazak u Italiju

Usled pogoršenja epidemiološke situacije u zemlji i Evropi, Italija je donela nove mere na granicama za strance.

Izvor: B92

Subota, 31.07.2021.

15:32

Srbija stavljena na D listu: Nova pravila za ulazak u Italiju
Foto: Shutterstock/ Inu

Srbija je sada premeštena na D listu zemalja srednjeg rizika, pa za ulaske u Italiju iz nje važe nova pravila.

Ko ulazi u Italiju nakon što je boravio u Srbiji ili prošao kroz Srbiju u prethodnih 14 dana mora da popuni digitalni formular za praćenje putnika (“Passenger Locator Form”), da pokaže negativni nalaz PCR ili antigenskog testa koji je urađen najviše 72 sata pre ulaska u Italiju i da se podvrgne samoizolaciji i zdravstvenom nadzoru u trajanju od 5 dana.

Po završetku samoizolacije obavezno je uraditi novi PCR ili antigenski test, navedeno je na sajtu italijanske ambasade u Beogradu.

Za potrebe ulaska na teritoriju Italije, deca mlađa od šest godina izuzeta su od obaveze PCR ili antigenskog testa.

Oduzimaju dah: Mesta u Italiji nestvarne lepote FOTO

Ukratko, putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biće potrebni negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije.

Postoje određeni izuzeci od ovih pravila. Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, ulaze zbog neodložnih razloga uz prethodno odobrenje Ministarstva zdravlja ili oni koji su državljani ili stanovnici država članica Evropske unije i drugih država navedenih na listama A, B, C i D koji u Italiju ulaze zbog potvrđenih poslovnih razloga.

Šest destinacija u Italiji koje svako barem jednom treba da poseti

Obaveza testiranja i samoizolacije ukida se za posade prevoznih sredstava, putničko osoblje, ulaske u zemlju iz i prema državama i teritorijama koje se nalaze na spisku A, pogranične radnike za ulaske na nacionalnu teritoriju i izlaske iz nje zbog dokazanih poslovnih razloga i naknadnog povratka na svoje mesto prebivališta, učenike i studente u slučaju pohađanja nastave u drugoj državi u odnosu na državu u kojoj imaju mesto prebivališta, a u koju se vraćaju svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno, sva lica koja privatnim prevoznim sredstvom prolaze u tranzitu preko teritorije Italije u periodu kraćem od 36 sati, sva lica koja u Italiju ulaze na period kraći od 120 sati zbog potvrđenih radnih ili zdravstvenih razloga ili zbog apsolutno hitne potrebe.

Tajna sreće i dugovečnosti na jugu Italije: Ne znaju za bolesti, a ni za starost

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: