Izvor: B92

Na Međunarodnom sajmu turizma, koji se trenutno održava u Beogradu, Kipar se posebno istakao.

Od kako su uvedeni čarter letovi do ove ostrvske zemlje na Mediteranu, posećnost iz Srbije je veoma porasla. Avionske karte se mogu naći za 45-50 evra ukoliko se na vreme rezervišu.

"Veliko je interesovanje za Kipar među Srbima, oni su čak u top 10 turista iz celog sveta na Kipru", rekli su za b92.net iz turističke agencije sa Kipra.

Kipar nudi različite opcije, pa je tako među mladima najpopularnija Aja Napa koja nudi bogat noćni život. Za porodice sa decom primamljiviji je Limasol u kom je podjednaka potražnja i za apartmaninima i za hotelima.

Cene letovanja zavise od doba godine i tipa smeštaja, a najjeftiniji su početak i kraj sezone u privatnim smeštajima kada se noćenje može naći i za 30 evra za dve osobe.

Bogato istorijsko nasleđe

Foto: Shutterstock/kirill_makarov

Na Kipru ćete gotovo svuda biti okruženi drevnim iskopinama. U blizini Limasola nalaze se ruševine drevnog grada Amatusa.

Drevni hram Afrodite drugi najvažniji na Kipru, odmah nakon Pafosa.

Pafos je prostrano arheološko nalaziše zapadno od Kato Pafosa sa kraja 4. veka p.n.e. Danas je jedna od neizostavnih destinacija koje se moraju obići ukoliko se nađete na Kipru.

Ne treba zaobići ni neverovatnu crkvu svetog Lazara iz 9. veka.

Grobnica kraljeva je velika nekropola koja se nalazi oko dva kilometra severno od luke Pafos, a 1980. godine proglašena je UNESCO-ovom svetskom baštinom zajedno sa Pafosom i Kouklijom.

Nestvarni krajolici

Foto: Shutterstock/kirill_makarov

Kapo Greko je rt na jugoistoku Kipra, koji se nalazi se na južnom kraju Famagusta zaliva i deo je opštine Agija Napa. Zbog svojih prirodnih lepota često je neizostavna turistička destinacija.

Pored njega, morate posetiti i Koralni zaliv i Afroditinu stenu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.