Univerzitetski Klinički centar u Nišu dobio mobilni mamograf VIDEO

Univerzitetskom Kliničkom centru Niš danas je isporučen digitalni mamograf, donacija koju je obezbedila Fondacija princeze Katarine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.11.2023.

11:46

Univerzitetski Klinički centar u Nišu dobio mobilni mamograf VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Vredan 210 hiljada dolara mamograf danas će stići u Univerzitetski klinički centar u Nišu.

"Ovo je nastavak, kontinuitet saradnje i podrške koji princeza Katarina daje Kliničkom centru Niš ali i celokupnom zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv karcinoma dojke", rekao je Uroš Parezanović, PR Kraljevski dvor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je na svečanosti uručenja donacije da je digitalni mamograf vredan više od dve milijarde dinara i da je reč o veoma značajnoj donaciji.

"Želim da istaknem značaj Fondacije naših dragih Karađorđevića koja već dugo godina postoji i koja je za zdravstvene ustanove učinila puno", rekla je ona.

Dodala je da je pokretni mamograf veoma značajan i da je već ranije postojao u Nišu, ali da je sada reč o najnovijoj tehnologiji sa najmanjim zračenjem.

Princeza Katarina Krađorđević je iskazala zadovoljstvo što je doniran mobilni mamograf Kliničkom centru Niš.

"Veoma sam zahvalna našem dragom prijatelju gospodinu Ričardu Jankovu i njegovom timu koji su nam tako velikodušno pomogli da ovo bude moguće", rekla je ona.

Dodala je da je mamograf veoma značajan za zdravlje žena i da svakim danom rada donosi mnogo toga dobrog.

"Jako sam se zabrinula kada sam čula da mobilni mamograf koji smo doniralj 2009. godine više ne može da radi", rekla je ona.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić iskazao je zadovoljstvo zbog donacije mamografa toj ustanovi navodeći da poklon predstavlja kontinuitet onoga što porodica Karađorđević čini za zdravlje nacije i žena u Srbiji.

"Vrednost ove donacije treba meriti brojem spasenih života i to je ono što je za mene najvažnije. Nadam se da će ova donacija da bude vrlo brzo realizovana. Ovo je mobilni mamograf i otići ćemo u mnoge male sredine kao što smo do sada išli. Apelujem na žene Srbije da urade preventivne preglede jer se rak dojke može lečiti, a treba ga prepoznati na vreme", rekao je on.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: