Čudo kod Kruševca: Našli krst ukopan u zemlju, pa podigli crkvu na imanju

Jevrosimi Gvozdenović, meštanki sela Pasjak kod Kruševca obratila se žena koja je sanjala crkvu.

Izvor: Novosti/S. Baboviæ

Nedelja, 27.08.2023.

13:40

Čudo kod Kruševca: Našli krst ukopan u zemlju, pa podigli crkvu na imanju
Foto: Shutterstock/seanbear

Ovo selo uopšte nije imalo crkvu te davne 1929. godine, ali je žena usnula hram posvećen Svetom Nikoli pored štale na imanju porodice Gvozdenović. Zamolila je Jevrosimu da odobri istraživanje zemlje. Dobra žena je dozvolila.

"Meštani Pasjaka, Stanisav Gvozdenović, Radoš Milojević i Aleksandar Ćirković Sanda dugo su kopali i već su izgubili nadu da tu postoji crkva", kaže Miloš D. Stojadinović, istraživač istorije Kruševca, koji vodi poreklo iz ovog sela.

"Na predlog jednog meštanina, počeli su da kopaju još dublje. Trećeg dana su pronašli krst i kamen i krenulo se sa izgradnjom crkve".

Budući da je selo bilo siromašno, crkva nije sagrađena od čvrstog materijala, već od kovanica, slame i blata. Podignuta je pre tačno 100 godina i od tada se u njoj meštani Pasjaka i okolnih sela mole Bogu. Sadašnji izgled dobila je 1986/87.godine, a poslednjih godina je obnovljana i dobila je brojne druge sadržaje.

O Crkvi Svetog Nikole Mladog u Pasjaku nema pisanih podataka. Legende, ipak, žive i danas. Upravo se jedna legenda vezuje za Jevrosimu Gvozdenović, koja je dozvolila istraživanje i gradnju bogomolje. Imala je sina po imenu Radomir koji nije prohodao ni sa pet godina.

"Kretao se klečeći na kolenima", kaže Stojadinović, pozivajući se na usmeno predanje meštana.

"Porodica je odvela dete u manastir Svetog Romana u Đunisu. Verujući u čudo, prenoćili su u ovom manastiru. Peti dan nakon povratka u Pasjak, dečak je prohodao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: