Sreda, 31.08.2022.

10:35

Biciklistička staza od Temišvara do Zrenjanina – kada je moguće otvaranje?

Na Dan prekogranične saradnje županijske vlasti u Rumuniji pripremaju jedinstvenu biciklističku turu koja obuhvata 37 kilometara u Rumuniji i 42 kilometra u Srbiji.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Biciklistička staza od Temišvara do Zrenjanina – kada je moguće otvaranje?
Ilustracija: Shutterstock/Chepko Danil Vitalevich

Biciklisti bi tako mogli prvi put da se provozaju kompletnom biciklističkom stazom na obali Begeja, od Temišvara do Zrenjanina, piše tamošnji medij Adevarul, a prenosi portal ilovezrenjanin.

U planu je da se događaj održi poslednje nedelje septembra, kada će biti otvoren mobilni granični punkt, sličan onom koji je postavljen tokom biciklističke ture Temišvar-Segedin, kada je policija proveravala dokumenta na obali reke Mureš.

"Pokušavamo da napravimo događaj za vikend od 23. do 25. septembra na Dan prekogranične saradnje. Međutim, potrebno je da dobijemo potrebna odobrenja od graničnih policija dve zemlje. Ako sve bude u redu, prvi put ćemo otvoriti ovaj granični prelaz i biciklistička staza će moći da se koristi celom dužinom, kako je i planirano u projektu evropskog finansiranja. To je ideja koju imamo i želimo da je dovedemo do kraja", rekao je Alin Nica, predsednik Veća okruga Timiš.

Biciklistička staza na nasipu kanala Begej napravljena evropskim sredstvima, koristi se već šest godina na relaciji Temišvar – granica. U Srbiji biciklistička staza je izgrađena od granice do mesta Klek.

Biciklistička staza prolazi kroz opštinu Žitište, dužine je preko 30 kilometara, prolazi pored Srpskog Itebeja, Novog Itebeja, Torka i Žitišta.

Očekuje se da će stalni biciklističko, pešački i brodski granični prelaz biti izgrađen i operativan do kraja 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: