Ponedeljak, 01.05.2017.

08:26

Šta treba znati o akupunkturi za ljubimce

Alternativna medicina je uzela maha i njena popularnost sve više raste. A šta bi bilo kada bi, umesto sebi, takav tretman poželeli da pružimo svojim krznenim prijateljima?

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Šta treba znati o akupunkturi za ljubimce
Thinkstock

"Iako ovi tretmani donose vidljivo olakšanje životinjama, teško je dokazati njihov konkretan učinak na zdravlje životinje", objašnjava veterinarka Alisia Karas, specijalista za anesteziju, lekove i akupunkturu životinja.

"Akupunktura ima vrlo male nuspojave zbog čega uspešno može da se kombinuje sa ostalim vrstama terapije", smatra veterinarka Kristina Sonson, specijalistica za onkologiju životinja, prenosi Health. U svom radu, ona se uverila da akupunktura itekako pomaže životinjama sa artritisom, bolovima u leđima i neurološkim problemima.

Iako se rezultati čine obećavajućim, teško je tačno proceniti učinak jer životinje ne mogu da nam kažu koliko im akupunktura pomaže ili ne pomaže. Postoji i opasnost od tzv. placebo efekta, tj. da veterinar ili vlasnik zbog jake želje da životinji bude bolje zaključe da joj zaista jeste bolje.

Obe veterinarke napominju da akupunktura, kao ni ostali alternativni tretmani, nikada ne bi trebalo da zamene klasičnu dijagnostiku i lečenje već da im mogu biti samo pomoć i dopuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: