Kultura

Ponedeljak, 30.01.2023.

10:45

Živela, živela, piraterija

Republika Belorusija je u suštini legalizovala muzičku pirateriju kao odgovor na sankcije onima koje smatra "neprijateljskim zemljama" na Zapadu, prenosi Billboard.

Izvor: Headliner

Živela, živela, piraterija
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Ranije ovog meseca, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji dozvoljava digitalnu pirateriju u zemlji bez saglasnosti nosioca prava.

Pored snimljene muzike, pokriva i filmove, kompjuterske programe i druge audio-vizuelne medije. Ali zakon ne navodi eksplicitno koje zemlje Belorusija smatra neprijateljskim.

Ipak, čini se da zakon cilja na Zapad nakon što su SAD prošle godine uvele sankcije Belorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Belorusija je ruski saveznik.

Međutim, novi beloruski Zakon o pirateriji uključuje uslov da oni koji koriste piratski sadržaj moraju da plaćaju naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.

"Posle tri godine, naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, Uprava za patente će u roku od tri meseca preneti u republički budžet", navodi se u zakonu, navodi TorrentFreak.

Zakon treba da služi "razvoju intelektualnog i duhovnog i moralnog potencijala društva", prema Belorusiji, i "smanjenju kritične nestašice na domaćem tržištu hrane i drugih dobara", kako je objavio Odessa Journal.

Belorusija nikada nije bila veliko muzičko tržište. Glavne izdavačke kuće prekinule su veze sa Rusijom posle invazije koja je počela 2022. Ali neke od njih smatraju da bi dozvola piraterije u Belorusiji mogla da imati efekat talasa na drugim mestima.

"Pošto je Belorusija veoma malo muzičko tržište… biće malo direktnog uticaja u smislu prihoda od muzike za zapadne nosioce prava", rekao je analitičar Mark Maligan za Biboard ove nedelje. "Ono što bi moglo biti od uticaja je da li mreže piraterije počinju da deluju iz Belorusije, distribuiraju se globalno, ali rade pod zaštitom beloruskog zakona."

Ovaj Zakon u Belorusiji je ograničenog trajanja i važi do 31. decembra 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

11 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: