Kultura

Ponedeljak, 21.10.2013.

11:58

Može li tinejdžerka da prkosi gravitaciji?

Pubertet i podivljali hormoni jedne tinejdžerke moćna su stvar, ali ne toliko moćna koliko sila gravitacije, bar ako je verovati rezultatima sa američkih bioskopskih blagajni tokom proteklog vikenda.

Izvor: Izvor: B92, Time

Default images

“Znaćete njeno ime”, vrište sa svih ćoškova Holivuda reklamni plakati za novu adaptaciju čuvenog romana Stivena Kinga po imenu “Keri” (Carrie). Film u režiji Kimberli Pirs (Dečaci ne plaču) sa Kloe Grejs Morec i Džulijen Mur u glavnim ulogama ovog vikenda krenuo je u osvajanja američkih blagajni.

Međutim, ispostavilo se da poznata horor priča o tinejdžerki i njenim srednjoškolskim mukama ne može da nadmaši “Gravitaciju” (Gravity) Alfonsa Kuarona koja već tri sedmice zaredom vlada američkim, ali i svetskim bioskopima.

Iako je uz budžet za snimanje u iznosu od trideset miliona dolara studio Soni u promociju filma “Keri” uložio znatno novca i osmislio brojne kreativne kampanje, film je tokom prvog vikenda prikazivanja zaradio prilično slabih 17 miliona dolara, prenosi američki magazin “Time”. To posebno čudi ako se u obzir uzme podatak da je deseti mesec u američkim bioskopima svake godine tradicionalno poznat kao “Šoktobar”, jer se na repertoaru najčešće nalaze horor filmovi. “Keri” je imala i znatno lakši posao jer je ovo prva godina u poslednjoj deceniji da za oktobar nije bila zakazana premijera nijednog nastavka serijala kao što su “Mržnja” (The Grudge), “Testera” (Saw) ili “Paranormalna aktivnost” (Paranormal Activity).

S druge strane, Kuaronova “Gravitacija”, hvaljena od strane kritike zbog izvanrednih specijalnih efekata i odlično upotrebljene trodimenzionalne tehnologije snimanja, zaradila je 31 milion dolara.

To jeste skoro za trećinu manja zarada u odnosu na prošli vikend, ali dovoljno da “Gravitacija” provede i treću nedelju na vrhu liste filmova sa trenutno najvećom zaradom. Poslednji put tri vezane sedmice na prvom mestu boks ofis liste proveo je “Hobit” Pitera Džeksona.
Foto: Beta/AP
Ova SF drama prati Sandru Bulok i Džordža Klunija koji na misiji u svemiru gube kontakt sa Zemljom i pokušavaju da se vrate na svoju planetu. Sa veoma malo dijaloga, još manje likova, i atmosferom ispunjenom napetom tišinom i osećajem beznadežne bespomoćnosti, “Gravitacija” je pobrala odlične kritike publike i bez velike reklame i najava zagospodarila bioskopima.

Film je u SAD do sada zaradio 170.6 miliona dolara, dok je od prikazivanja širom sveta, uključujući i Srbiju, film zaradio dodatnih 114.2 miliona.

Primetno je i da su ove jeseni u bioskope uglavnom išli stariji ljubitelji filmova, dok je očekivana tinejdžerska publika izostala. Tako su drama “Kapetan Filips” (Captain Phillips) i triler “Zatvorenici” (Prisoners) neočekivano ostvarili pristojne zarade. Uz njih se izdvojio i nastavak animiranog hita “Padaće ćufte” (Cloudy With a Chance of Meatballs 2) koji uskoro stiže i u naše bioskope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: