Kultura

Utorak, 13.02.2024.

14:35

Književno veče posvećeno Isidori Sekulić

Književno veče posvećeno Isidori Sekulić biće održano u knjižari Vulkan u Sremskoj broj 2, u četvrtak, 22. februara, sa početkom u 19 sati.

Izvor: B92

Književno veče posvećeno Isidori Sekulić
Foto: PROMO

Godine 2023. godine navršilo se 110 godina od objavljivanja Saputnika Isidore Sekulić. Ove godine navršava se isto toliko od prvog izdanja Pisama iz Norveške. Tim povodom prošle godine objavili smo ove knjige u okviru jednog izdanja, u ediciji Tragovi. Predgovor tom izdanju napisao je profesor Jovan Delić.

Kako je Isidora Sekulić rođena 16. februara 1877. godine, odlučili smo da u ovom mesecu upriličimo književno veče posvećeno njenom književnom stvaralaštvu. Glas Isidore Sekulić odjeknuo je u srpskoj književnosti onoga vremena sasvim drugačije od tadašnjih glasova – i po tonu, i po boji, i po snazi. I posle jednog veka u njenim delima pronalazimo mnogo toga što prepoznajemo kao naše, odnosno savremeno. Pored toga, Isidora Sekulić je znala nekoliko svetskih i klasičnih jezika, te je ostavila neizbrisiv trag i kao prevodilac. Godine 1939. izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, a 1950. godine za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, postavši tako prva žena akademik u Srbiji.

Umetnička autentičnost, pozicija Isidore Sekulić u srpskoj književnosti nekada i sada, njen uticaj na razvoj žanrova – pripovetku i putopis – ali i na celokupnu srpsku književnost biće središnje teme ovog književnog razgovora.

Veliko nam je zadovoljstvo što će ovom prilikom naši gosti biti prof. dr Jovan Delić i prof. dr Predrag Petrović. Sa njima će razgovarati Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu, koja je i priredila Saputnike i Pisma iz Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: