Ovo su možda i glavni razlozi zašto i danas slušamo Baha

Johan Sebastijan Bah nalazi se na prvom mestu rang-liste najpoznatijih kompozitora klasične muzike na svetu. Ali ni danas se ne zna puno toga o ovom muzičkom geniju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

09:51

Ovo su možda i glavni razlozi zašto i danas slušamo Baha
Foto: Depositphotos/claudiodivizia

Johan Sebastijan Bah umro je 28. jula 1750. u Lajpcigu. Njegov stvaralački opus je opširno istražen i dokumentovan. Bahova profesionalna karijera takođe je poznata, ali relativno malo se zna o tome kakva je ličnost bio, pa čak i kako je tačno izgledao, u poređenju s drugim kompozitorima. Ovaj kompozitor barokne muzike rođen je 1685. u Ajzenahu. Radio je kao koncert-majstor u Vajmaru, potom kao kapel-majstor u Ketenu (dirigent kamernog orkestra i organizator muzičkog života na dvoru kneza Leopolda od Anhalt-Ketena), a u Lajpcigu je nakon toga dobio mesto glavnog kantora u crkvi Svetog Tome, gde je ostao do kraja života.

Hiljade posetilaca obilaze svake godine lokacije u Tiringiji, Saksoniji i Saksoniji-Anhaltu, na kojima je sa porodicom živeo i radio. U crkvi Svetog Jurja u Ajzenahu sa strahopoštovanjem dodiruju posudu od kamena u kojoj je Bah kršten 23. marta 1685, u Crkvi Svetog Tome u Lajpcigu stoje zamišljeno ispred Bahovog navodnog groba. "Da li je on zaista sahranjen ispod nadgrobne ploče s natpisom Johan Sebastijan Bah još uvek je zagonetka stoleća", kaže Jerg Hansen, direktor Muzeja u koji spada i Bahova rodna kuća u Ajzenahu.

Jučerašnji Bah pretvoren u Baha današnjeg vremena

"Novo Bahovo društvo" osnovalo je prvi Bahov muzej u Ajzenahu 1907. godine. Bila je to kuća u blizini njegove rodne kuće koje više nije bilo. Pored Bahove privatne biblioteke i najveće zbirke njegovih slika, u muzeju se nalaze i brojni istorijski instrumenti iz Bahovog vremena koje muzičari svakog sata sviraju za posetioce.

Direktoru Jergu Hansenu važno je da posetiocima kaže koliko su složene Bachove polifone melodije i zašto se on smatra majstorom fuge. "Ljudi treba da znaju kakav je uticaj Bah imao na klavirsku muziku. To je možda i glavni razlog zašto i danas slušamo Baha."

Tokom sviranja na starim baroknim instrumentima u muzeju publici se posreduje originalni zvuk Bahove muzike tog vremena.

Biografi ga uzdigli na Olimp

Nakon njegove smrti 1750. njegova dela i njegova sakralna muzika su pali u zaborav - sve dok nije ponovo otkriven početkom 19. veka i stilizovan u nacionalnog heroja. Johan Nikolaus Forkel napisao je prvu Bahovu biografiju 1802. godine. Podnaslov knjige glasi: "Za patriotske poklonike prave muzičke umetnosti". "Forkel uzdiže Baha na Olimp i daje sliku virtuoza na klaviru koji je postao genije zahvaljujući nemačkim vrlinama kao što su naporan rad i ozbiljnost", kaže Mihael Maul, direktor Bahovog festivala u Lajpcigu i poznavalac svih biografija ovog muzičara.
foto: Gettyimages/G. Jagemann
Kompozitor Feliks Mendelson-Bartoldi je tek 1829. otkrio Bahovu sakralnu muziku, uključujući Bahove kantate, pasije i oratorijume komponovane za široku upotrebu. Mendelson je predstavio skraćenu Pasiju po Mateju, što je bio novi impuls za poštovaoce Bahove muzike.

Nova biografija o Bahu zasnovana na činjenicama

Muzikolog Kristof Volf strogo se držao činjenica u svojoj biografiji Baha izdatoj 2002. godine. Od 1950. do 2007, Bahov institut u Getingenu i Bahova arhiva u Lajpcigu bavili su se objavljivanjem ovog novog, celovitog i kompletnog, izdanja Bahovih dela u tri toma. Svi izvori za to su sistematski prikupljani. Samo sadržaj ima 1.000 stavki. Volf je imao uvid u kompletan materijal koji međutim nije mogao da popuni nepoznanice o tome kakav je Bah bio kao osoba i kakav mu je bio karakter.

U nekrologu, koji je napisala Bahova porodica, piše da je Bah u očima svih bio prijatan i kako je primao puno posetilaca ali u istorijskim knjigama se može naći primedba da je "zafrkavao” svoje poslodavce i tu ga opisuju kao izrazito tvrdoglavog.

"Tako je u Volfovoj biografiji Bah prikazan kao čovek koji je pod veoma teškim uslovima ostvario karijeru”, kaže direktor Bah-festa Mihael Maul i dodaje: "Tako Bah opet postaje čovjek sa svim manama i vrlinama. To ga prizemljuje.”

Mihael Maul takođe piše knjigu o Bahu na kojoj radi već četiri godine i koja prikazuje 150 stanica njegovog života u slikama - uključujući i propratne tekstove. Međutim, zbog korona-krize izdavanje knjige je odgođeno. Za Maula, Bah je povremeno i tragična figura.

"Boli me kad vidim da se Bah ponašao poput slona u porculanskoj radnji kada je želeo da se izbori za dobre uslove rada", kaže Maul. „Još je dirljivije kada znate da je komponovao takva remek-dela, delimično u nemogućim uslovima."

Ono što i danas fascinira kod Baha

Danas Baha ne slave kao nacionalnog heroja, već ga obožavaju zbog njegove muzike. Bahova muzika oduševljava ljude u čitavom svetu bez obzira na geografske, verske i kulturne razlike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: