Poslednji razgovor sa Milanom: "Čak me je lagao, govorio je da se odlično oseća"

Prošlo je 25 godina od prerane smrti frontmena grupe Ekatarina Velika i čoveka koji je obeležio “novi talas” jugoslovenskog roka, Milana Mladenovića.

Kultura

Izvor: Sanja Æulibrk

Sreda, 06.11.2019.

10:06

Poslednji razgovor sa Milanom:
Foto: Zadužbina Milana Mladenoviæa / Goranka Matiæ

Tim povodom održana je tribina u Domu omladine na kojoj su govorili muzički kritičari Momčilo Rajin i Aleksandar Žikić, Nenad Milovanović iz Zadužbine Milana Mladenovića i Dragan Ambrozić ispred DOB-a. Osim tribine održana je i projekcija snimka sa koncerta iz 1987. godine u Mladenovićevu čast.

Nekadašnji bubnjar ovog sastava Ivan Fece Firči, za B92, govori da njegove prve pomisli na Milana Mladenovića ne vezuju se za muziku, već na njihova druženja i činjenicu da mu svih ovih godina nedostaje drug. Na pitanje da li se seća njihovog poslednjeg razgovora, on odgovara:

“Bilo je to poslednjih dana njegovog života, ja sam redovno zvao, tad sam bio u Americi. Nisu naši razgovori bili patetični, čak me je lagao, govorio je da se odlično oseća i da je baš juče obišao jedan krug oko zgrade, u stvari je lagao, ležao je sa malo kilograma u krevetu. Nikad nije klonuo duhom! Magi mi je rekla da je do poslednjeg časa bio pun života I njegove poslednje reči su bile ’Hajdemo!’.” Rok kritičar Momčilo Rajin prisetio se svog prvog susreta sa talentovanim 20. godišnjakom koji je pred njega stao 1977. godina u sali SKC.

„Svaki razgovor o Milanu je s jedne strane lak jer koji god epitet da iskoristite ne bi bio preteran, ali s druge strane i veoma težak, zbog čega će nam svima i zadrhtati glas, zbog njegovog preranog odlaska", kazao je sinoć Rajin, sećajući se „srećnijih vremena" u SKC, vremena u kojem su imali, kako kaže, prostor slobode u kome se cenila kreativnost.

Na tribini se isticalo da je tadašnja rok scena funkcionisala kao zajednica i svi su se međusobno pomagali. Druženja su bila nezaobilazni deo njihovog života, ali i stvaralaštva. Neretko su delili ideje, ali i instrumente.

Ističući da je tadašnje vreme bilo izuzetno teško, a pogotovo za stvaralaštvo, Aleksandar Žikić, rok kritičar za B92 kaže da je Milan bio čovek koji je i u takvim uslovima ipak uspeo da izvuče maximum iz svog talenta:

“Nije dozvolio da ga pobedi vreme, niti okolnosti niti bilo kakvi izgovori I pritom nije podlegao iskušenjima zloupotrebe talenta, on je neko ko je integritet uvek stavljam ispred oportunizma.”
Foto: Radiša Nikodijeviæ / Trèanje za kulturom
Kako je istakao, Mladenović je neprestano napredovao, svaki put kad se pojavi on je bio bolji gitarista, bolji vođa benda, bolji tekstopisac, to je jedinstven slučaj:

”Milan je ostavio nasleđe koje je vredno pažnje svih generacija, nije delovo samo u jednom vremenu i nije se obraćao samo jednoj generaciji. Taj uticaj potiče iz same suštine umetnosti I pristupa kojim se bavio.”

Ovo je bila prilika za kratku retrospektivu, ne samo lika i dela Mladenovića već i jugoslovenske rok muzike. Mladenović i danas inspiriše mnoge umetnike, njegov rad u grupi EKV spada u neprolazne vrednosti rok muzike sa ovih prostora.

Nenad Milovanović je ispred Zadužbine Milana Mladenovića najavio izložbu i reizdanje albuma „Angels breath", uz saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije, u kojoj su trenutno smeštena njegova autorska dela, instrumenti i drugi predmeti povereni na čuvanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: