Deseti Ex YU Rock Fest, među gostima Kerber i Vlada Džet

Hard rok bend Kerber, Vlada Džet bend, Vesele osamdesete, Rezervni plan i drugi nastupiće na jubilarnom 10. Ex Yu Rock Festu, koji će biti održan 11. i 12. avgusta u Starčevu kod Pančeva, uz besplatan ulaz za posetioce. Obe večeri program počinje od 21.00, a festival je podržao grad Pančevo.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

14:33

Deseti  Ex YU Rock Fest, među gostima Kerber i Vlada Džet
Foto: Thinkstock

Prve večeri u subotu 11. avgusta svira jedan od pionira domaćeg roka, legendarni basista Vlada Janković Džet sa svojim bendom, a pošto je ovaj Ex YU Rock Fest posvećen i obeležavanju 50 godina rokenrola u Starčevu, prethodno će na Trgu Neolita nastupiti starčevački muzičari svih generacija.

"Sarađivao sam sa ovom manifestacijom kao voditelj, a sada konačno da dovedem svoj bend da svira. Imamo pojačanje u bendu, Borka Mitića, gitaristu koji je petnaestak godina svirao u Kanadi. On je Satrijani vrsta gitariste, ali sam ga pripitomio da svira kod mene. Dečko stvarno odlično svira gitaru", kaže Vlada Džet. Legendarni Kerber, vlasnici hitova "Mezimac", "Ratne igre", "Hajde da se volimo" i "Mama, tata", glavne su zvezde druge večeri festivala u Starčevu 12. avgusta, kada nastupaju i bend Rezervni plan, koji iza sebe ima debi album "Vidi šta ću ti reći..." (2014), kao i tribjut bend Ex Yu rok hitova Vesele osamdesete.

"Kerber će stvarno biti počastvovan publikom koja će biti u Starčevu, jer očekujemo da je edukovana. Možete očekivati bend koji je potpuno usviran, usviraniji neko kad smo bili mlađi. Moj je stav da životno iskustvo mora kroz muziku da izađe u nešto mnogo veće nego što je puka zabava. Kompletni smo, jedva čekamo da se vidimo", poručuje pevač Kerbera Goran Šepa-Gale. Predstavnik organizatora iz Mesne zajednice Starčeva Petar Andrejić ističe da su za "deset godina Ex Yu Rock Festa nastupila u Starčevu neka od najvećih imena" regionalne scene, kao što su Bajaga i Instruktori, Riblja čorba, Plavi orkestar, Partibrejkers, Atomsko sklonište, Van Gogh, Psihomodo pop, Pekinška patka, Goblini, Hladno pivo, Ritam nereda, Majke, Babe, Neno Belan, Crvena jabuka, Jura Stublić i Film, Let 3 i brojni drugi.

Banatsko mesto Starčevo ima dugu i bogatu rokenrol tradiciju, dokumentovanu knjigom "Rokeri iz neolita" (2008) Darka Ješića, koji najavljuje njeno novo, dopunjeno izdanje. Prvi rok zvuci uživo čuli su u ovde već 1966. godine, ali je značajnije bavljenje rokom krenulo 1968. sa grupom Bloody Flash, a nastavilo se sedamdesetih sa Orkestrom Doma kulture i bendom Sudar (koji je zamalo stigao do singla za PGP RTB).

Osamdesetih u Starčevu su svirali Grom, Aleluja, Abraxas i Arsenik (koji sticajem okolnosti nije objavio album), a tradiciju su nstavili Herman, MLO, Partizani, Alien Sex, Time Hole, KKK bend i Kreativni nered.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: