Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima

Prva serija o dinastiji Nemanjić i nastanku prve srpske države snimaće se po scenariju poznatog dramskog pisca Gordana Mihića, saopštio je danas RTS.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

12:07

Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima
Foto: YouTube Screenshot

Mihić je autor scenarija pod šifrom "Snovi", koji je izabran na anonimnom konkursu RTS-a za dramsko-igranu televizijsku seriju "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina".

Snimanje serije od 12 epizoda trebalo bi da počne do kraja godine, a emitovanje u jesen 2017. kada se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kraljevskog krunisanja u manastiru Žiča.

Mihić kaže da je bilo potrebno proučiti mnogo istorijskih knjiga i svedočanstava, ali i konsultovati savremene istoričare koji su proučavali tu materiju, kako bi se napravila priča koja nije istorija, koja se bazira na istorijskim činjenicama, ali je zapravo priča o izuzetno uzbudljivom vremenu i prvim srpskim vladarima.

"Prva serija o Nemanjićima donosi, meni se čini, ono što je RTS odavno trebalo da ima - priču o stvaranju prve srpske države, o srpskoj istoriji, o srpskim vladarima, jer je materijal takav da je greh što to do sada nije urađeno", rekao je Mihić.

Ovo će biti 19. put da Radio-televizija Srbije sarađuje sa Gordanom Mihićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: