Kultura

Sreda, 28.02.2018.

12:25

Ivanu Medenici uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

Verujem da ovo priznanje nisam dobio samo za pisanje o pozorištu, već za celokupni rad posvećen afirmaciji kulture i umetnosti, rekao je Ivan Medenica pozorišni kritičar i umetnički direktor festivala Bitef, kome je danas uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović.

Izvor: Tanjug

Ivanu Medenici uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
Printscreen YouTube/24 minuta sa Zoranom Kesiæem

Medenici je nagradu za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručio Petar Peca Popović, prošlogodišnji laureat.

Umetnički direktor Bitefa je izrazio zadovoljstvo zato što je dobio nagradu koja nosi ime žene koja je celi svoj radni vek posvetila promociji i afirmaciji kulture. On je napomenuo da je nagradu dobio pre svega zbog pisanja o pozorištu.

"Moje pisanje o pozorištu pripada vrlo specifičnom medijskom žanru, kao što je pozorišna kritika. Važim za strogog kritičara i verujem da neki glumci i reditelji nisu danas srećni zbog činjenice da mi je uručena nagrada za afirmaciju kulture i umetnosti", rekao je Medenica.

Za njega nema dileme da iza odluke žirija stoji ideja da je pozorišna kritika, ako se piše odgovorno, najznačajnija afirmacija umetnosti.

"Svakom umetniku je najznačajnije da neko o njegovom radu piše savesno, piše ozbiljno, odgovorno, pa makar pisao i pogrešno i na način koji se ne sviđa umetnicima. Umetničke kritike ima sve manje u našim medijima i zbog toga imam dvostruku odgovornost jer sam između ostalog i predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije", rekao je Medenica.

Prema njegovim rečima, ni u svetu nije mnogo bolja situacija, što se tiče pozicioniranja umetničke kritike u medijima.

"U ekonomsku tranziciju smo ušli kasno i komercijalizacija i estradizacija su nas zadesile nešto kasnije u odnosu na ostale zemlje istočne Evrope. Umetnička kritika se iz klasičnih medija prenela na portale i to nije loše. Nama u Srbiji nedostaje više ozbiljnih portala koji bi se bavili kulturom", rekao je Medenica.

Od ove godine Fondacija Tanja Petrović dodeljuje i Specijalnu plaketu za entuzijazam, kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, a prvi dobitnik je Omladinski klub Ančiki - OKAn iz Leskovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: