Aktuelniji nego ikad: Vek Čarobnog brega Tomasa Mana

Roman Čarobni breg Tomasa Mana je i 100 godina od svog prvog izdanja izuzetno aktuelan, prema rečima stručnjaka za književnost Hansa Viskirhena (Wißkirchen).

Kultura

Izvor: DPA

Sreda, 20.12.2023.

19:15

Default images
Foto: Shutterstock/Lukasz Michalczyk

"Čarobni breg je roman o promeni epohe i o krizi i zato je danas, nažalost, aktuelniji nego ikad", rekao je za DPA Viskirhen, predsednik Nemačkog društva Tomas Man.

U delu iz 1924. radi se o pacijentima sanatorijuma za plućne bolesti u švajcarskim planinama od 1907. do 1914, dakle u poslednjim godinama pre izbijanja Prvog svetskog rata.

"Roman priča o kraju tog srećnog vremena, a obraća se i nama danas", rekao je Viskirhen, počasni profesor novije nemačke književnosti na Univerzitetu u Libeku.

Roman pokazuje i posledice infekcije od koje se ljudi oporavljaju u neophodnoj izolaciji. "Ko ne bi pomislio na epidemiju korone i njene društvene posledice koje traju i sada", navodi profesor.

Čarobni breg je, dodao je, jedno od dela koje se i dalje može sa zadovoljstvom čitati.

"Glavni razlog, koji se uvek zanemaruje, jeste književni kvalitet. Intelektualno je zadovoljstvo visokog reda čitati Čarobni breg", rekao je Viskirhen.

Naglasio je i "sveobuhvatnu internacionalnost" romana koji je preveden na 27 jezika. "On (roman) teži da bude preveden jer je o svim ljudima, jer je o čovečanstvu", istakao je Viskirhen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: