Kultura

Četvrtak, 23.05.2013.

00:37

Zašto je malo žena u bendovima?

Projekat Femix - mreža ženskog stvalaštva okupio je 21. maja u Jazz klubu Čekaonica muzičarke koje komponuju, pevaju i sviraju u različitim domaćim bendovima kako bi se pokrenula diskusija o (ne)ravnomernoj zastupljenosti devojaka i momaka u muzici, stereotipima sa kojima se devojke koje počinju da se bave muzikom susreću i načinima da se ova situacija promeni.

Izvor: B92

Default images

Okupljene učesnice složile su se da stereotipi o devojkama i ženama otežavaju njihovo uključivanje u kulturni život i bavljenje muzikom, kao i da, ako su devojke i članice nekog muzičkog sastava, to je obično u ulozi bas gitaristkinje ili vokala (izvodeći tuđu, a ne autorsku muziku). Jovana Đurović iz benda "Line Out", inače iz Sombora, kaže da je „jako malo devojaka koje stvaraju svoju autorsku muziku, i da je za to potrebno već značajno se osmeliti“.

“Frontmenka” benda "Vibrator u rikverc“ Snežana Popović rekla je da je to bio jedini ženski bend u zemlji. Ljudima je to uglavnom bilo interesantno i dobile su pozitivne kritike, ali bilo je i onih koji su prvo morali da dođu na koncert i uvere se da one zaista misle ozbiljno. Nova bubnjarka u istom bendu, Selena Simić iz Smedereva kaže da su devojke koje sviraju ovaj instrument često zvane „muškaračama“, dok sa druge strane ona sve dok nije ubedila okolinu da „ne svira kao žensko“ nije bila u potpunosti poštovana i podržana. Ipak, veruje da je prostor za stvaranje i uspeh neograničen i da ga samo treba osvojiti, kao i da devojke ne treba da se u muzici porede sa drugim devojakama, već sa najboljim muzičarima.

Ova tribina, između ostalog, podstaknuta je i time što je na festivalu Podmornica odnos mladića i devojki učesnika bio 8:1. Prisutne muzičarke objasnile su da devojke često odustaju od bavljenja muzikom nakon negativnih komentara na Youtubu poput „ajde ti lepo u kuhinju“, umesto da se „zainate“ i te uvrede iskoriste da ojačaju svoju motivaciju.

Kompozitorka i perkusionistkinja Ksenija Komljenović ohrabrila je i podržala napore u ovoj oblasti kulturnog aktivizma podsećajući na važnost davanja primera mladima jer će devojčice samo ako vide i druge muzičarke na sceni imati podsticaj i odlučnost da se i same upuste u tu avanturu. Zato okupljene muzičarke uz podršku Femixa pokreću javnu kampanju "Dodaj svoju notu!", u kojoj će tokom narednih meseci angažovati svoje koleginice da motivišu mlade devojke na bavljenje muzikom i autorski pristup muzičkoj produkciji.

Skup je organizovan povodom Svetskog dana kuturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

U okviru projekta Femix do sada je inače organizovano skoro 40 različitih događaja, koje je posetilo preko 4000 ljudi. Kroz tri godine realizacije projekta promovisana su 34 benda i više od 170 umetnica. Kao sledeći događaj najavljuje se koncert Ane Ćurčin i Sonje Vukelić Kinš i izložba steampunk nakita mlade dizajnerke Jelene Ćopić za petak 31. maja u, takođe u Kulturnom centru Rex. Do sada su izdate tri godišnje kompilacije ženskog muzičkog stvaralaštva Femixeta, poslednju je moguće skinuti sa http://goo.gl/vj0W6 .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: