Kultura

Ponedeljak, 18.09.2017.

17:17

"112 godina kineskog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Kineskog filmskog muzeja Čen Džićiang potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji, a prvi rezultat biće gostovanje izložbe "112 godina kineskog filma" od 25. septembra do 8. oktobra u Kinoteci.

Izvor: Tanjug

Foto: Kinoteka.org.rs

Pantelić je Tanjugu rekao da Memorandum o saradnji Kinoteci pruža mogućnost sveobuhvatne saradnje s kineskim filmskim institucijama, te pdoseća da je taj proces počeo prošle godine potpisivanjem takvog dokumenta sa Kineskim filmskim arhivom.

Pantelić objašnjava da protokol omogućava zajedničko čuvanje, promovisanje filmske baštine, razmenu filmskih programa i učestvovanje u zajedničkim projektima čiji je cilj afirmacija i promocija kineskog, odnosno srpskog filma.

Kaže i da će Kinoteka biti domaćin velike izložbe "112 godina kineskog filma", koja pred srpsku javnost stiže nakon predstavljanja u SAD, Švajcarskoj, Rusiji i Belorusiji.

Reč je o specijlanoj izložbi Kineskog filmskog muzeja, osnovanog 2005. godine, na stogodišnjicu postojanja kineskog filma.

Zgrada tog muzeja ima 40.000 kvadratnih metara, 20 izložbenih sala, šest sala za projekcije i kolekciju sa više od 100.000 predmeta, a do sada ju je posetilo više od četiri miliona ljudi.

Izložba "112 godina kineskog filma" autorke Vang Hunghue podeljena je u dve celine: prvi deo predstavlja istorijat kineskog filma, a drugi omaž partizanskim filmovima bivše Jugoslavije.

Istorijat kineskog filma biće predstavljen na plakatima (na kineskom i srpskom), a posetioci će biti u prilici da dobiju objašnjenja o tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile.

U vitrinama će biti izložene figure izrađene od svile i skulpture od gline koje će publici predstaviti "Igru senki" iz doba dinastije Han, scenu iz prvog kineskog filma "Bitka na Dingjunšanu" i nastanak kineske himne "Marš dobrovoljaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: