Kultura

Petak, 26.12.2014.

17:57

“Egzodus” Ridlija Skota zabranjen u Egiptu

Film o biblijskoj ličnosti Mojsiju, "Egzodus: Bogovi i kraljevi" britanskog reditelja Ridlija Skota, zabranjen je u Egiptu "zbog falsifikovanja istorije", saopštilo je danas egipatsko ministarstvo kulture.

Izvor: Beta

Default images

"Taj film je cionistički film par ekselans. Prikazuje istoriju sa cionističke tačke gledišta i falsifikuje istorijske činjenice", rekao je Frans presu ministar kulture Gaber Asfur.

Prema njegovim rečima, Skot je od "Mojsija i Jevreja napravio graditelje piramida što je u suprotnosti sa istorijom".

Zabranu filma je naložila komisija u kojoj su profesori istorije.

Film u trodimenzionalnoj 3D verziji zabranjen je juče i u Maroku.

"Egzodus: Bogovi i kraljevi" s Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, izazvao je polemiku u arapskom svetu, jer, prema njima, dovodi u pitanje čudo koje priznaju monoteističke religije a to je Mojsijev prolazak kroz Crveno more omogućen štapom.

"U filmu Mojsije drži mač a ne štap dok je podela mora objašnjena - plimom", izjavio je jedan član komisije.

Ridli Skot (76) stekao je svetsku slavu filmovima "Osmi putnik" (1979), "Blejd Raner" (1982), "Crna kiša" (1989), "Telma i Luiz" (1991), "Bela oluja" (1996), "Gladijator" (2000), "Hanibal" (2001), "Robin Hud" (2010) i "Prometej" (2012).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: