Marina Abramović dobila nagradu i tražila od publike tišinu

Nemačko izdanje časopisa za muškarce GQ dodelilo je Marini Abramović nagradu Umetnička ikona (Art Icon) na svojoj 25. gala svečanosti Muškarci godine (Men of the Year). Kontroverzna umetnica performansa je potom sve na skupu u Berlinu zamolila za tišinu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 01.12.2023.

19:10

Marina Abramović dobila nagradu i tražila od publike tišinu
Foto: Profimedia

Zatražila je od publike, koja je sedela za dugačkim stolovima na svečanoj večeri, da ćuti, sa poštovanjem. Svako je trebalo samo da dodirne rame osobe kraj sebe i nemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima i planeti. Publika ju je poslušala.

Marina Abramović je, primivši nagradu u četvrtak kasno uveče, na svoj 77. rođendan, održala govor u kome je ukazala na nesreću i ratove u svetu. Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, GQ ih već odavno dodeljuje i ženama. Abramovićeva je priznanje primila radosno: "Ja sam muškarac godine."

GQ je još nagradio nemačkog glumca Luisa Hofmana (Louis Hofmann), aktivistu pokreta protiv rasizma u SAD i fudbalskog kvoterbeka Kolina Kepernika (Colin Kaepernick), francuskog modnog dizajnera Ludovika de Sen Sernena (Ludovic de Saint Sernin) i američku pevačicu Eriku Badu (Erykah).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: