Kultura

Utorak, 28.06.2016.

13:11

Srpski operski umetnici na usavršavanju u Njujorku

U Njujorku je upravo završen program Međunarodnog Instituta Vokalnih Umetnosti, (International Vocal Arts Institute-IVAI), na kom je učestvovalo pet mladih operskih stipendista iz Srbije.

Izvor: B92

Srpski operski umetnici na usavršavanju u Njujorku

To su (s leva na desno na slici) Ivan Plazačić, Višnja Radosav, Marko Pantelić, Slađana Sarić, i Nenad Čiča. Na istom programu su prethodnih sezona već učestvovali srpski umetnici, kao što su sada već uspešni operski pevači David Bižić i Sava Vemić, koji se redovno pojavljuju na sceni Metropolitan Opere. Osnivač i kreativni direktor programa je Joan Dornemann, takođe iz Metropolitan Opere, koja ga već godinama vodi kroz razne lokacije kao što su Njujork, Tel Aviv, Virdžinija i Montreal.

Međunarodni Institut Vokalnih Umetnosti-Njujork je održan od 5. do 25. juna, u novoj zgradi muzičkog fakulteta Mannes, na zapadnoj 13. ulici na Menhetnu. Svi časovi, operske probe i koncerti su odrzani u nekoj od njihove tri sale, i mnogobrojnim učionicama. Utisak je da su uslovi za rad bili vrlo povoljni.

Program se sastojao od priprema za više koncerata, tri operske produkcije, časova vokalne tehnike sa izabranim profesorima, redovnih časova i proba sa operskim korepetitorima, stručnjacima za dikciju, i svakodnevnim masterklasovima sa gostujućim predavačima.

Tenor Nenad Čiča je pevao naslovnu ulogu u operi Gunoa "Romeo i Julija", a bariton Marko Pantelić je ostvario jednu od četiri glavne uloge, slikara Marčela, u delu "Boemi" Pučinija. Ivan Plazačić se predstavio sa ulogom Kolina, takođe u "Boemima", ali u manje poznatoj verziji kompozitora Leonkavala. Njih trojica, kao i Višnja Radosav i Slađana Sarić, su takođe pevali na koncertima, jedan od kojih je bio posvećen međunarodnim solo pesmama (uključujući i pesme iz Srbije), drugi operskim hitovima, arijama i ansamblima, a treći numerama iz američkog muzičkog opusa. Neretko su naši mladi pevači morali brzo naučiti nove komade repertoara da ih predstave na koncertima u okviru svega nekoliko dana.

Naši perspektivni mladi umetnici su imali prilike da se usavršavaju kroz rad sa mnogim priznatim pevačima, dirigentima, i režiserima operskog sveta. Neki od njih su sopran Rut Falkon, mecosopran Minjone Dan, operski korepetitior Džoan Dorneman, pedagog Ira Sif, dirigenti Pol Nadler i Lusi Arner, režiseri Džošua Mejdžor i Džefri Bačman, masterklas predavači Đorđe Nešić i Diana Soviero.

Mlade srpske opeske nade se uskoro vraćaju u Srbiju, gde ih možete čuti na sceni Opere Narodnog Pozorišta, Pozorišta na Terazijama, Madlenijanuma, među ostalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: