Stvoreno je "vojno čudovište" i upravo je krenulo...

Vojne snage najnovije članice NATO pridružiće se toj alijansi u najvećim vojnim vežbama još od perioda Hladnog rata.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2024.

11:25

Stvoreno je
EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Švedska, naime, planira da pošalje svoje jedinice, helikoptere i borbene avione. Ta zemlja spremna je i za zvanični ulazak u NATO, verovatno za nekoliko dana, nakon što je prošle sedmice dobila konačnu i ključnu potvrdu ostalih članica.

Vežbe, u kojima učestvuje više od 20.000 vojnika iz više od deset zemalja, održavaju se na dalekom severu, čija je slika znatno promenjena pristupanjem Švedske i Finske u NATO, jer su te dve zemlje okrenule leđa dugoj istoriji nesvrstanosti nakon ruskog napada na Ukrajinu.

U Bodeu na severu Norveške, američki i norveški avioni F-35 pridružili su se finskim F-18 i švedskim borbenim avionima gripen u niskom preletu iznad vojne baze Kamp Bodin, kao deo prvog testa zajedničkog središta nordijskih vazdušnih operacija, ključnog dela vojne vežbe.

Vežbe će trajati, kako je predviđeno, do maja i njima će se pridružiti oko 90.000 vojnika. Takođe, održavaće se na krajnjem severu Norveške, Švedske i Finske, a deo su sveobuhvatnih savezničkih vežbi nazvanih "Steadfast Defender 2024".

Integracija nordijskih vazdušnih snaga u Alijansu stvoriće regionalnu flotu od oko 250 lovaca, jednaku vojnoj sili poput Britanije.

"Imam flašu šampanjca spremnu za pucanje čim se članstvo odobri", rekao je zapovednik vazdušnih snaga Švedske Rolf Foland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

14 h

Podeli: