Ubedljiva pobeda Donalda Trampa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ostvario je pobedu na kokusu u Severnoj Dakoti.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2024.

10:10

Ubedljiva pobeda Donalda Trampa
Tanjug/AP Photo/Robert F. Bukaty, File

Pobedio je pred današnji "super utorak", kada će na primarnim izborima glasati 16 američkih saveznih država i jedna američka teritorija.

Tramp je osvojio 84,6 odsto glasova, čime je pretekao republikansku konkurentkinju Niki Hejli, koja je prethodno na primarnim izborima u Distriktu Kolumbija zabeležila svoju prvu pobedu.

Kako navodi AP, prema pravilima Severne Dakote, kandidati imaju pravo na delegate ako osvoje najmanje 20 odsto glasova.

Međutim, kandidat koji osvoji najmanje 60 odsto glasova dobija svih 29 delegata koje Severna Dakota dodeljuje, tako da je Tramp osvojio 29 delegata, dok je Hejli ostala bez delegata u ovoj državi.

Severna Dakota je jedina američka savezna država bez registracije birača, a na kokusima su praćeni zvanični državni protokoli za identifikaciju birača, kao što je provera vozačke dozvole.

Tokom izborne kampanje 2016. godine delegat iz Severne Dakote pomogao je Trampu da obezbedi potreban broj delegata za republikansku predsedničku nominaciju, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: