Analena Berbok: To je otrov za čovečanstvo

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, koja je doputovala u Sarajevo da podrži evropski put BiH, izjavila je da se sastala sa najvišim zvaničnicima BiH.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.03.2024.

14:00

Analena Berbok: To je otrov za čovečanstvo
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Kako je rekla, razgovarala je sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem, a posebno je govorila o, kako je navela,"secesionističkom narativu" koji je pripisala Republici Srpskoj.

"Vi ste ovde osetili da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica. To je donelo toliko patnje na našem kontinentu i celom svetu i zbog toga i vredi ono što vredi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može postati član EU. Vlada ne može delovati bez opozicije, politika ne može delovati bez civilnog društva, jedna regija ne može delovati bez druge regije. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama toliko važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele da poturaju kamenje, jasno ćemo imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa (srpskom) članicom Predsedništva BiH (Željkom Cvijanović)", navela je Analena Berbok.

Kada je reč o odluci o otvaranju pregovora za članstvo u EU, Analena Berbok je ponovila da je ovo istorijski trenutak za BiH.

"Zemlja se nalazi na odlučujućem raskršću. Postoje trenuci u istoriji u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika. Ako imamo malu decu, oni će nas pitati kako to niste uradili, zašto niste uspeli", rekla je Analena Berbok novinarima posle razgovora sa Konakovićem.

Šefica nemačke diplomatije govorila je i o ruskom uticaju u BiH rekavši da je zabrinjava retorika u pogledu na Rusiju.

"Vidimo da je rat odvajanja Putina od Evrope rat narativa, jezik koji se koristi kao sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. () Ulaganja su moguća ali njima je potrebna sigurnost i upućujem apel Banjaluci da na EU putu koračaju zajednički", navela je Analena Berbok, prenela je sarajevska TV N1.

Pre početka zvaničnih razgovora šefica nemačke diplomatije je zajedno sa ministrom Konakovićem prošetala sarajevskom Baščaršijom i tom prilikom napravila poređenje između Sarajeva i Kijeva.

Pre 30 godina ovde je odbranjena evropska ideja jednako kako danas srce Evrope kuca u Kijevu, u devedesetim godinama je ovde kucalo u opkoljenom Sarajevu, navela je Analena Berbok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: