Ponedeljak, 04.03.2024.

13:53

Ujedinjeno 20.000 vojnika

Norveška, Švedska i Finska su domaćini vojnih vežbi NATO nazvanih Nordijski odgovor.

Izvor: Tanjug

Ujedinjeno 20.000 vojnika
EPA-EFE/Georgi Licovski

Cilj je jačanja saradnje između tih zemalja i jačanje sposobnosti NATO da brani taj region na severu Evrope.

Prva ovakva vežba u kojoj učestvuje više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja počela je u nedelju širom severne Norveške, Švedske i Finske, prenosi londonski Gardijan.

Zajednička odbrambena NATO vežba, koja će trajati do 14. marta, ranije je bila poznata kao Hladni odgovor i održavala se svake druge godine u Norveškoj.

U znak priznanja Finskoj za ulazak u Severnoatlantski savez i u očekivanju da se Švedska uskoro učlani u NATO vežbe se ove godine prvi put nazivaju Nordijski odgovor.

Manevri na kopnu, u moru i u vazduhu u kojima će učestvovati i vojnici iz Velike Britanije, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije i Kanade uključuju i vežbe prekograničnih operacija u Arktičkom krugu.

Norveška vojska je saopštila da je cilj ovih manevara da se demonstrira "jedinstveni nivo saradnje i interoperabilnosti u prekograničnim operacijama na kopnu, moru i u vazduhu".

U ovoj vežbi učestvovaće više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i amfibijskih plovila na moru, preko 100 borbenih, pomorskih osmatračkih i transportnih aviona i hiljade vojnika na zemlji koji koriste artiljerijske sisteme, tenkove i druga borbena vozila.

Očekuje se da će manevre NATO-a posetiti finski predsednik Aleksandar Stub, norveški premijer Jonas Gar Store i švedska princeza Viktorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: