Korak do rata? Proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas

Vlada Haitija proglasila je vanredno stanje i uvela policijski čas u glavnom gradu Port-o-Prensu, saopštile su vlasti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.03.2024.

07:12

Korak do rata? Proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas
Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

"Vlada Haitija proglašava vanredno stanje u zapadnom delu zemlje gde je i glavni grad, na period od 72 sata", navodi se u saopštenju.

Policijski čas će u tom delu zemlje u ponedeljak, utorak i u sredu važiti od 18.00 do 5.00 ujutro, a u nedelju od 20.00 do 5.00 sati", dodala je vlada.

Najmanje deset ljudi je poginulo tokom bekstva nekoliko hiljada zatvorenika iz nacionalnog zatvora u Port-o-Prensu posle akcije oružanih bandi da oslobode zatvorenike.

Naoružane bande su takođe okupirale najveći fudbalski stadion u zemlji, držeći satima jednog zaposlenog za taoca, naveo je Fudbalski savez.

Dve nedelje nekoliko državnih institucija bilo su meta napada među kojima i Centralna banka.

U okviru koordinisanih napada bandi, prošle nedelje su ubijena četiri policajca.

Nacionalna policija Haitija ima oko 9.000 pripadnika. Zemlja ima više od 11 miliona ljudi, prema UN-u. Policajci se uglavnom bore zbog nasilja, a procenjuje se da bande kontrolišu i do 80 odsto Port-o-Prensa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: