Hitna evakuacija: "Vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati"

Vlasti Islanda evakuisale su poznatu turističku atrakciju “Plava laguna” zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na skoru vulkansku erupciju.

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2024.

23:47

Hitna evakuacija:
EPA-EFE/ANTON BRINK

Nakon intenzivne seizmičke aktivnosti, magma je počela da teče u oblasti oko lagune, popularne geotermalne banje poznate po prelepoj plavoj toploj vodi.

"S obzirom na dubinu magme, koja je oko četiri kilometra, vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati", rekao je vulkanolog Torvaldur Tordarson za RUV, a prenosi CNN.

U toku je evakuacija i obližnjeg grada Grindavik, navodi RUV.

Policija je saopštila da evakuacija teče po planu i da je poslednjih dana u gradu bilo svega nekoliko ljudi. Plava laguna je saopštila da će kompleks biti zatvoren najmanje do naredne nedelje, kada će biti izvršena ponovna procena opasnosti.

U novembru je Plava laguna zatvorena na nedelju dana nakon što je zabeleženo 1.400 zemljotresa u 24 sata. Smešten na specifičnoj lokaciji između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, dve najveće na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Samo poluostrvo Rejkjanes ima šest aktivnih vulkanskih sistema. Ceo Island ima više od 30 aktivnih vulkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: