Šok: Kineski J-20 oborili 17 rafala

Igre simulacije nisu samo prikazivanje strateških manevara unutar repliciranog scenarija na bojnom polju.

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2024.

13:43

Šok: Kineski J-20 oborili 17 rafala
Foto/ilustracija: : Profimedia

One takođe funkcionišu kao efikasno sredstvo za poređenje naoružanja između različitih oružanih snaga, često otkrivajući značajne ranjivosti i u taktičkim strategijama i u upotrebi oružja.

U nedavnoj simuliranoj borbenoj vežbi, kineski borbeni avion pete generacije J-20 navodno je oborio 17 borbenih aviona "Dassault Rafale" iz indijskog ratnog vazduhoplovstva (IAF).

Ova izuzetna tvrdnja potiče od kineskog pilota povezanog sa vazdušnom grupom Vang Hai iz istočne komande PLA.

Pilot je izjavio da su on i njegove kolege uspešno oborili avione Rafale tokom ovih simulacionih ispitivanja.

I J-20 i Rafali spadaju u grupu moćnih borbenih aviona. Jedinstvena radarska tehnologija J-20 može ga sakriti od neprijateljskog radara.

Ovo im pruža značajnu prednost u odnosu na Rafale, koji ne poseduje ovaj puni kapacitet prikrivenosti. U borbi, ovo bi lako moglo da preokrene vagu u korist J-20.

Nedavne vežbe simulacije sugerišu da je tehnologija skrivanja identiteta ta koja daje prednost J-20. Naravno, radarska tehnologija J-20 nije njegov jedini adut. Takođe se mogu pohvaliti aktivnim elektronskim skeniranim nizom (AESA) radarom — jednim od najboljih te vrste.

Iako Rafali takođe dolazi sa AESA-om, verzija J-20 ima nekoliko dodatnih prednosti. Njihov AESA radar ima infracrveni ili elektro-optički sistem detekcije, omogućavajući pilotu J-20 da dobije pun radarski prikaz od 360 stepeni.

Štaviše, može da pristupi podacima u realnom vremenu sa kineskih vojnih satelita, olakšavajući korekcije kursa za pilote.

Međutim, neki spekulišu da pobede J-20 možda ne odražavaju uslove u realnosti. Neki sugerišu da je lažna vežba bila pristrasna u korist J-20, nešto što se ne bi dogodilo u stvarnoj borbi, piše bulgarianmilitary.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: