Petak, 01.03.2024.

22:33

Sunak uporedio islamističke i desničarske ekstremiste: Dve strane istog novičića

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da islamistički i krajnje desničarski ekstremisti namerno potkopavaju britansku multietničku demokratiju.

Izvor: index.hr

Sunak uporedio islamističke i desničarske ekstremiste: Dve strane istog novičića
EPA-EFE/NEIL HALL

Britanski poslanici su ove nedelje dobili dodatna sredstva za svoju bezbednost nakon što su neki od njih dobili pretnje da podržavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

"Bojim se da se namerno podriva naše veliko dostignuće izgradnje najuspešnije multietničke i multikonfesionalne demokratije na svetu“, rekao je Sunak u govoru ispred svoje kancelarije u Dauning stritu, dodajući da je došlo do "šokantnog povećanja ekstremistički poremećaji i kriminal“.

Sunak je rekao da ljudi imaju pravo da protestuju i zahtevaju zaštitu civila u Gazi, ali da to ne smeju da iskoriste da izraze podršku Hamasu. On je najavio da želi da policija ne samo da "upravlja ovim protestima” već i da ih nadgleda.

On je dodao da se "islamistički ekstremisti i ekstremna desnica hrane i podstiču jedni druge” i da su to dve strane "istog ekstremističkog novčića”.

On je upozorio one u zemlji koji imaju vize da bi mogli biti deportovani ako odluče da "šire mržnju". Sunak, koji podržava akcije Izraela u Pojasu Gaze, takođe je rekao da je izbor levičarskog veterana Džordža Galoveja u parlament "više nego alarmantan", optužujući ga da negira zločine 7. oktobra.

Galovej je odgovorio da je i on napadnut 2014. godine. Protiv sam ekstremizma i nasilja kao i svi, verovatno malo više zbog ličnog iskustva“, rekao je on.

Sunak je u svom govoru rekao da je vreme za jedinstvo u borbi protiv "sila razdora" i "onog otrova". "Moramo se suprotstaviti ekstremistima koji žele da nas podele."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: