Orban: Trampov povratak je jedina šansa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će sledeće nedelje posetiti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2024.

21:23

Orban: Trampov povratak je jedina šansa
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

On je opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsednika kao "jedinu ozbiljnu šansu" za okončanje rata u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Belu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, preneo je AP.

"Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir", rekao je Orban na forumu. On je istakao da će u suprotnom, rat između Ukrajine i Rusije biti dug.

Trampov povratak "je preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu", dodao je on.

Orban je rekao da je uveren da rata u Ukrajini "sada ne bi bilo" da se Tramp nalazio na funkciji predsednika kada je rat počeo. Komentarišući rat u Gazi, mađarski premijer je naveo da Tramp "razume" ovaj sukob.

"Učinio je nešto što je stvorilo nadu", rekao je Orban u vezi sa Abrahamovim sporazumom koji je imao za cilj normalizaciju veza između Izraela i zalivskih država.

Orban i Tramp su, kako navodi američka agencija AP, dugogodišnji saveznici i bivši predsednik SAD ga redovno hvali u svojim predizbornim govorima.

Njih dvojica su se sreli u avgustu 2022. u Bedminsteru, u Nju Džersiju, u Trampovom golf klubu kada je Orban otputovao u SAD da govori na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu.

U aprilu 2023, kada su podignute optužbe za prvi od četiri Trampova krivična slučaja, Orban je objavio poruku podrške Trampu pozivajući ga da "nastavi da se bori".

Tramp je početkom 2022. rekao da daje "potpunu podršku" Orbanovoj kampanji za reizbor te godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: