Zelenski: Podržite nas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zeleneski izjavio u uvodnom obraćanju na Samitu o Ukrajni u Tirani da ne sme biti Evrope "različitih dostojanstava".

Izvor: Beta

Sreda, 28.02.2024.

13:13

Zelenski: Podržite nas
Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Ne bi trebalo, kako je rekao, da neko zaslužuje bezbednost i suverenitet, dok se tuđa borba za mir ignoriše.

On je rekao da sve ono što čini saveznike dobrim partnerima, čini predsednika Rusije Vladimira Putina slabijim i da je jako važno za sve slobodne države da Moskva izgubi rat.

"Svi mi jednako zaslužujemo da budemo deo Evropske unije. Moramo nastaviti da razvijamo naše dobrosusedske odnose u logistici i infrastrukturi, u trgovinskim i energetskim odnosima, u politici, u suprotstavljanju ruskim dezinformacijama i ruskim pokušajima da destabilizuju naše političke sisteme", izjavio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da svaka država koja se drži principa Evropske unije i koja želi da bude članica zaslužuje punu integraciju u blok od 27 država.

"Ukrajina podržava vaš put ka članstu u EU i zahvalna je vašoj podršci Kijevu na njegovom putu", kazao je on.

Zelenski je pozvao države da budu jedinstvene u podršci njegovoj Formuli za mir.

"Zbog toga Putin toliko ulaže u svoju propagandnu koja stvara podele i krize, on tačno zna šta služi njegovim interesima. Moramo da vidimo šta je ono što ide u našu korist i za naše interese kako bismo uspeli da se zaštitmo", rekao je on.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je počeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, kao domaćin skupa, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu. Samit je posvećen podršci Ukrajini, a od svih zemalja učesnica Srbija je jedina koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: