Oglasio se šef NATO-a i sada je sve jasno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

11:43

Oglasio se šef NATO-a i sada je sve jasno
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Stoltenberg je za AP rekao da države članice NATO-a pružaju podršku bez presedana Ukrajini.

"To smo radili od 2014. godine. Međutim, ne postoje planovi da se borbene trupe NATO-a rasporede u Ukrajini", istakao je Stoltenberg.

Odbacujući mogućnost vojne akcije NATO-a, Stoltenberg je ponovio da Rusija napadom na Ukrajinu ozbiljno krši međunarodno pravo i da na osnovu toga prava ukrajinska strana ima pravo na samoodbranu.

NATO ima pravo da podrži Ukrajinu kako bi se odbranila od ruske agresije, naveo je Stoltenberg.

Uoči posete Parizu u ponedeljak, gde su najviši zvaničnici iz više od 20 zemalja razmotrili opcije za povećanje pomoći Ukrajini, premijer Slovačke Robert Fico rekao je da pojedine zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o slanju trupa u Ukrajinu kako bi pomogle Kijevu da se odbrani od ruske invazije.

Fico je naglasio da njegova vlada ne planira da predloži slanje slovačkih vojnika u Ukrajinu, ali nije izneo detalje o tome koje zemlje možda razmatraju takve dogovore ili šta bi te trupe radile u Ukrajini.

Češki premijer Petr Fijala odbio je da komentariše pre odlaska u Pariz, rekavši da se lideri sastaju da razmotre moguće opcije, ali je istakao da Češka ne želi da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo isključiti u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: